Linkovi

General Myers u BiH govorio o Iraku - 2004-05-04


Američki general Richard Myers, zapovjednik združenog stožera američke vojske danas je boravio u Tuzli, gdje je u bazi Orao posjetio američke vojnike stacionirane u BiH, ali i komentirao izvještaje o zlostavljanju iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Myers:: Djelo koje su počinili nekolicina vojnika je zaista grozno, vrijedno prezira i ni na koji način ne predstavlja američke vojne snage.

...kazao je general Myers i nastavio:

Da budem jasan, ovo ponašanje je neprihvatljivo, a ako to iko zna, onda je to narod ove zemlje koji surađuje sa američkim trupama već osam godina, koji razumiju karakter i samilost koju američke trupe imaju u odnosu na njihovu misiju i narod.

Počinitelji ovih djela bi trebali biti kažnjeni-kazao je general Myers, te se osvrnuo i na mjesec dana dugu borbu koja se vodi u gradu Falujji. On je kazao da nikada do sada u istoriji ratovanja nije bilo pažljivijeg vojnog pristupa u cilju da se osigura da nedužno stanovništvo ne bude povrijeđeno u akcijama.

Myers: Činjenice će pokazati da su ekstremni borci i strani borci u Falluji koristili džamije, škole, bolnice, ambulante , kako bi izveli operacije. Međutim, mi ne tvrdimo da usljed američkih akcija nismo uzrokovali i civilne žrtve, ali opet ponavljam rat je. Ono što je važno jest da se trudimo da što manje bude takvih slučajeva, a i da naše vojnike što je moguće manje izlažemo riziku.

-kazao je danas u Tuzli američki genral Richard Myeres.

XS
SM
MD
LG