Linkovi

Donald Rumsfeld znao za zlostavljanja još od januara - 2004-05-04


Ministar odbrane Donald Rumsfeld je obećao da će poduzeti bilo koju i svaku akciju kako bi se odgovornim držalo američko vojno osoblje umiješamo u zlostavljanja iračkih zatvorenika. Obraćajući se danas novinarima, on je rekao da je znao za zlostavljanja još od januara, dodavši da je u toku šest istraga o optužbama vezanim za zlostavljanje.

Gospodin Rumsfeld je fotografije američkih vojnika koji ponižavaju nage iračke zatvorenike u zatvoru Abu Ghraib nazvao ne američkim i duboko uznemiravajućim. Senatski Odbor za oružana pitanja je danas održao susret iza zatvorenih vrata o tom skandalu, i pozvao gospodina Rumsfelda da objasni situaciju u otvorenom saslušanju što je prije moguće.

U isto vrijeme su neki od američkih vojnika optuženih za zlosavljanje iračkih zatvorenika izjavili da su samo slijedili naređenja svojih vojnih zapovjednika. Advokat jednog od zatvorenika je rekao da su zvaničnici obavještajne službe, uključujući CIAu, naredili zlostavljanje zatvorenika kao dio psihološke manipulacije korištene za ispitivanja. Zapovjednik združenog stožera general Richard Myers je rekao da vojska istražuje navode o zlostavljanju koje je naredila obavještajna zajednica.

XS
SM
MD
LG