Linkovi

Ispitivanje mišljenja medju Iračanima ukazuje na pomiješane emocije prema koaliciji - 2004-05-04


Prema rezultatima ankete koju su zajednički provele medijske kuće CNN, novine USA Today i centar za ispitivanje javnog mnijenja Gallup, kod Iračana su izmiješana osjećanja po pitanju prisutstva Amerikancima predvođene koalicije u njihovoj zemlji. 42 procenta ispitanika od tri hiljade i četiri stotine Iračana koji su intervjuirani širom zemlje kazali su da je Irak bolje mjesto za život jer je zbačen režim Sadama Huseina, dok ih je 39 procenata izjavilo da im je život gori. 61 procenat anketiranih je izjavio da osobno misle da je vrijedilo zbaciti Sadama Huseina usprkos poteškoćama sa kojima su se suočili nakon invazije koalicionih snaga. 28 procenata ispitanika je kazalo da njegovo uklanjanje nije vrijedno napora, dok ih je devet procenata kazalo da nisu sigurni. Upitani kada žele da koalicione snage napuste Irak, 57 procenata anketiranih Iračana je kazalo da bi voljeli da koalicione snage odmah odu, dok ih je 36 posto kazalo da bi voljeli da trupe ostanu duže. 47 procenata anketiranih kažu da vjeruju da se napadi na koalicione snage u Iraku ničim ne mogu opravdati, dok 52 psoto ispitanih smatra da se ovi napadi ponekad ili uvijek mogu opravdati . Međutim, još uvijek 53 procenta ispitanika misli da bi se osjećali manje sigurnim ukoliko bi koalicione snage u ovom trenutku izašle iz Iraka, dok ih je 28 procenata kazalo da bi se osjećali mnogo sigurnijim. Usprkos ovakvim mišljenjima i nasilju prisutnom u zemlji, više od polovine anketiranih, odnosno 51 posto učesnika ankete kažu da je život njihovih porodica bolji danas nego je to bilo za vrijeme vladavine Sadama Huseina, dok ih je 25 posto kazao da im je sada gore. Predsjednik George W. Bush je nekoliko puta rekao da Sjedinjene Države i njeni koalicioni partneri nemaju želju u Iraku ostati beskonačno.

Kao ponosan, neovisan narod, Iračani ne podržavaju beskonačnu okupaciju, niti to podržava Amerika. Mi nismo imperijalna sila, što mogu potvrditi zemlje kao što su Japan ili Njemačka. Mi smo oslobodilačka sila, kao što to države u Evropi i Aziji također mogu potvrditi. Američki cilj u Iraku je ograničen i čvrst. Mi želimo neovisan, slobodan i siguran Irak.

Upravo zbog toga, kazao je predsjendik Bush, amerikanciam predvođena kolicija je posvećena da Iraku vrati suverenitet do 30. juna ove godine.

XS
SM
MD
LG