Linkovi

Svjetski dan slobode medija - 2004-05-03


U svijetu se danas obilježava svjetski dan slobode medija. Tim povodom je UNESCO izdao saopćenje u kojem se navodi da je obaveza vlasti, bilo gdje i bilo kada, da poštuje pravo medijskih djelatnika da rade u uslovima barem razumne mjere sigurnosti.

Oni koji brane slobodu novinarstva moraju prisiliti vlade i vlasti bilo gdje da poštuju prava na slobodu medijskog izražavanja i doprinos slobodnih medija u izgradnji održivog mira, demokracije i razvoja, kaže se u saopćenju UNESCO-a.

Organizacija koja promovira slobodu medija u svijetu Odbor za zaštitu novinara je istovremeno saopćila da je Irak najopasnije mjesto za novinara, nakon čega slijede Kuba i Zimbabve. U svom danas objavljenom izvještaju se navodi da je 25 novinara ubijeno u Iraku od početka rata u martu 2003. U izvještaju se također navodi da su akcije vlada na Kubi i u Zimbabveu ozbiljno naškodile sistemima nezavisnih medija u tim zemljama. Turkmenistan, Bangladeš, Kina, Eritreja, Haiti, Zapadna Obala, Pojas Gaza, i Rusija se također nalaze na listi kao najgora mjesta na svijetu za novinare.

XS
SM
MD
LG