Linkovi

Centar Evrope se pomjerio na istok - 2004-05-03


Gradich Viroinval u Belgiji se do 1. maja smatrao geografskim središtem Europske unije. Umjetnička skulptura u mutnom staklu je obilježavala središte jedinstvenog europskog prostora, sačinjenog od teritorija 15 država Starog kontinenta.

Od 1. maja, medjutim, geografski centar europske super-držaev se pomjera nekoliko stotina kilometara na istok, u njemačko selo Kleinmaischeid, tvrde proračuni francuskog Nacionalnog geografskog instituta/IGN.

Selo koje je novo "srce "EU j 40-tak kilometara od Bona i ima tek oko 1300 stanovnika, a steklo je nenadanu popularnost kada su francuski geografski stručniaci upotrijebili matematičke formule da bi došli do središta teritorije koju poktiva 25 sadašnjih članica Unije.

Medjutim, drugi način izračunavanja središta nove asocijacije država je pokazao da bi se ta tačka trebala tražiti blizu glavnog grada Litvanije, Vilnusa.

Madjarski eksperti imaju svoje, treće mišljenje- geografi Univerziteta u Budimpešti su izračunali da bi novo središte Europe trebalo biti blizu njemačko-poljske granice, u selu veličine Kleinmaischeida, što je oko 600 km istočnije od prvobitnih, francuskih proračcuna.

S obzirom na činjenicu da se sada EU prostire na tri vremenske zone, bilo je tehničko pitanje kada tačno na snagu stupa priljkučenje 10 novih članica Unije: u ponoć 1. maja u Rimu, gradu gdje je potpisam sporazum o osnivanju Unije, ili u ponoć 1. maja u Luxembourgu, gradu gdje izlazi službeni žurnal EU, u kojem se treba ozvaničit proširenje?

Praktičari su glasali i za jedno i drugo, s obzirom da su i Rim i Luxembourg (kao i Brisel) u istoj vremenskoj zoni, te je tako, bez obzira na izbor, trenutak proširenja u ovim centrima stigao istovremeno.

XS
SM
MD
LG