Linkovi

Thomas Hamill, pobjegao otmičarima u Iraku - 2004-05-03


U nenadnom razvoju dogadjaja u Iraku, Thomas Hamill, Amerikanac civil, vozač kamiona za kompaniju Halliburton, koji je otet 9 aprila u nedjelju je uspio pobjeći i doći do američkih vojnika. To je uz njegovu porodicu, posebno obradovalo i druge mještane u mjestu Macon u saveznoj državi Mississippi.

Thomas Hamill je u nedjelju otvorio vrata kuće u kojoj je bio zatočen i trčeći oko jednog kilometra naišao je na američki vojni konvoj, u blizini grada Balada, sjeverno od Bagdada. On je zatim odveo američke vojnike do te kuće gdje su dvoje ljudi uhapšeni. Ovaj 43-tro godišnji farmer koji je došao u Irak da kao vozač radi za kompaniju Halliburton i zaradi novac kojim bi mogao vratiti dugove, otet je 9 aprila prilikom napada iračkih pobunjenika na konvoj kamiona koji su prevozili benzin. Njegovi otimači su zatim objavili video snimak na kojem prijete da će ga ubiti ukoliko se američki vojnici ne povuku iz Faludje.

Američki zvaničnici kažu da je gospodin Hamill, čija se rana na ruci izgleda inficirala, podvrgnut detaljnom lječničkom pregledu u američkoj bolnici Landstuhl u Njemačkoj, prije puta kući u Sjedinjene Države.

Njegova supruga u Maconu u Mississippiju kaže da je u rano jutro primila telefonski poziv i čula glas svog muža.

Željela sam da ga zagrlim. Zvučao je odlično, izvanredno. Rekao je da je dobro. Kaže da je više brinuo za nas, za svoju majku, baku, za mene i djecu. Prvo što je rekao bilo je - Kako ste vi, rekla je za Associated Press, Kellie Hamill.

Hamillov otac je u subotu veče zaspao uz televiziju i kada se ujutro probudio dočekala ga je radosna vijest.

Kellie Hamill su u Baptističkoj crkvi koju posjećuje dočekali brojni mještani koji su se cijelo vrijeme molili za siguran povratak njenog muža, a gradski policajci i vatrogasci su na Hamillovu kuću postavili veliku američku zastavu.

XS
SM
MD
LG