Linkovi

Turska: Pojačana sigurnost i nova hapšenja osumnjičenih uoči NATO summita - 2004-05-03


Policija u Turskoj je uhapsila najmanje 25 osumnjičenih islamskih militanata za koje vjeruju da su planirali bombaške napade tokom summita NATO saveza u junu u Istambulu.

Turska policija je pritvorila 16 osumnjičenih tokom operacije 29 aprila u Bursi, rekao je novinarima guverner te pokrajine, Oguz Kagan Koksal. On kaže da su osumnjičeni članovi grupe Ansar al-Islam, koja je povezana sa al-Qaidom, i da su planirali napade na sinagogu u Basri i pljačku banke kako bi osigurali novac za svoje potrebe.

Devet drugih su uhapšeni u istovremenoj policijskoj raciji u Istambulu, ali su danas pušteni bez optužbi.

Kod 16 uhapšenih u Bursi policija kaže da je zaplijenila opremu za daljinsku kontrolu bombi, pištolje, knjige o pravljenju bombi, strana identifikacijska dokumenta, i CD-eve sa upustvima za trening.

Islamska grupa bazirana na sjeveru Iraka, koja takodjer djeluje pod imenom Ansar al-Islam je osumnjičena za bombaški napad u Irbilu, prvog februara kada je ubijeno 109 osoba. Policijski zvaničnik je za Associated Press, pod uvjetom anonimnosti, rekao da grupa u Turskoj djeluje odvojeno, ali da imaju istu ideologiju i taktiku.

Turska pojačava mjere sigurnosti uoči summita NATO saveza, prvog nakon prijema Rumunije, Bugarske, Latvije, Estonije, Litvanije, Slovenije i Slovačke sa kojima je NATO postao savez 26 zemalja. Desetak svjetskih lidera, medju kojima i predsjednik Bush, se očekuju na junskom summitu NATO-a u Istambulu.

U Briselu je glasnogovornik NATO-a rekao da Savez ima puno povjerenje u tursku sigurnost i da nisu razmatrali promjenu mjesta održavanja summita.

Prošlog novembra u Istambulu je ubijena 61 osoba u seriji samoubilačkih napada za koje turski zvaničnici okrivljuju islamske militante povezane sa al-Qaidom.

XS
SM
MD
LG