Linkovi

Poznate lokacije šest novih masovnih grobnica srebreničkih žrtava - 2004-04-30


Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine danas je dostavila Vladi Republike Srpske preliminarni izvještaj o aktivnostima preduzetim u periodu od 15. do 30.aprila. U Izvještaju se navodi da su poznate lokacije šest novih masovnih grobnica. Tim povodom, dopisnik Glasa Amerike iz Banjaluke, Dragan Stegić razgovarao je sa nedavno imenovanim predsjednikom Komisije za Srebrenicu, Milanom Bogdanićem.

M. BOGDANIĆ: Izvještaj se sastoji od tri bitne cjeline. U prvom redu je istaknuto da su uklonjene gotovo sve objektivne poteškoće za normalan rad Komisije, u prvom redu materijalno-tehničke i financijske prirode.

Drugo, obezbjedjena je sistemska podrška radu Komisije, uklanjanjem odredjenih barijera pristupu informacijama. U tom pogledu ističem značajan doprinos Ministarstva odbrane, Generalštaba VRS, i Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni su pored odredjenog broja dokumenata ustupili Komisiji i informacije o postojanju šest novih masovnih grobnica žrtava srebreničke tragedije.

I kao treće, istaknuti su odredjeni problemi i zahtijevi od kojih izdvajam zahtjev za podrškom Vlade u prihvatanju projekta za istraživanje identiteta i broja srebreničkih žrtava.

VOA: Vi ste spomenuli šest novih masovnih grobnica. Da li to znači da se za njih do sada nije znalo, i da li je bilo ispitivanja na tim lokacijama?

M. BOGDANIĆ: Ovo su istraživanja koja su proveli nadležni organi Republike Srpske, i to su za nas nova istraživanja. Na osnovu operativnih saznanja mi smo izvršili posjete tim mjestima i praktično potvrdili vjerodostojnost prispjelih informacija.

VOA: Mogu li se znati lokacije tih grobnica?

M. BOGDANIĆ: U cilju zaštite lokacija dozvolićete da to za sada ostane u ovom obimu informiranosti.

VOA: Vlada Republike Srpske je prije dva dana uputila zahtjev gradjanima da uz garancije tajnosti identiteta obavjeste nadležne institucije o maosvnim grobnicama i drugim detaljima u vezi srebreničkih dogadjaja. Da li se neko javio?

M. BOGDANIĆ: Za sada još nije. Ali, nadamo se da će gradjani shvatiti značaj rada ove komisije i da će u tom pogledu dati svoj doprinos.

OHR je upoznat sa prvim izvještajem nove Komisije

Iz OHR kažu da su, takodjer primili Izvještaj Komisije Republike Srpske za Srebrenicu, te da je Visoki predstavnik na osnovu prvog razmatranja saopćio da smatra da su organi vlasti Republike Srpske ostvarili bolji nivo suradnje sa Komisijom i pružili joj značajne nove informacije. Medjutim, u svom saopćenju Visoki predstavnik kaže da će zvaničnu ocjenu dati nakon detaljnog razmatranja tokom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG