Linkovi

EU - ČEŠKA FABRIKA - 2004-04-29


Prvoga maja, deset zemalja se pridružuje Evropskoj uniji, medju kojima ibivše komunističke zemlje: Mađarska, Poljska, Češka republika, Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija i Litvanija. Sa ekonomske tačke gledišta, Evropska unija time proširuje svoje tržište za 40 procenata izjednačavajući se tako sa omjerom američke ekonomije. Prednost koju od pridruživanja imaju nove članice je otvaranje granica i ukidanje zabrana trgovine koje su dugo vremena negativno uticale na njihovo poslovanje.

Hemijska kompanija Spolana, koja je smještena u blizini Praga, još od pedesetih godina bavi se proizvodnjom hlora i bazičnog materijala za čvrstu plastiku. Kao i većina industrijskih i proizvodnih kompanija u Češkoj, i ona očekuje prednost od učlanjivanja zemlja u Evropsku uniju. Martin Macha, direktor prodaje u Spolani smatra da će generalno sve kompanije u Češkoj republici dobiti više ugovora zahvaljujući Evropskoj uniji.

Pridruživanje Evropskoj uniji također donosi i probleme. Tu je ogroman broj novih pravila i propisa Evropske unije kojima se određuje način poslovanja i trgovine, sa kojima kompanija Spolana treba da se upozna. Jiri Laube direktor odjela za logistiku u Spolani kaže da za pridruživanje Češke republike Evropskoj uniji ima 16 000 zakona. Osim toga tu je više od 1000 zakona koji se odnose na Spolanu, a samo 500 je prevedeno na češki jezik. Ostali su na engleskom, kaže gospodin Laube. Problem je u tome što svi ne znaju engleski što dodatno otežava čitav proces, riječi su gospodina Laube, a Spolana sve te zahtjeve mora ispuniti do 1. maja. Zbog toga su u Spolani morali formirati odbor koji bi se pozabavio tim pitanjima.

Ono sa čim se Spolana mora pozabaviti je između ostalog carinska procedura, izvozno-uvozna regulativa i tarife. Od pedesetih godina Spolana je većinu svojih prizvoda prodavala u Zapadnoj Evropi. Prodaja je međutim bila otežavana visokim tarifama i propisima koji od njih zahtijevaju da prodaju svojih proizvoda vrše preko velikih prodajnih kompanija umjesto da robu prodaju kupcima direktno.

Jiri Laube smatra da će se stvari odvijati brže. Neće biti potrebno ispunjavati obrasce za carinu tako da će roba brže dolaziti do potrošača. To je prva stvar a drugo je, kaže gospodin Laube da će biti u mogućnosti da svoju robu ponude direktno manjim kompanijama. Prije je za njih predstavljalo teškoću da posluju sa njima jer su oni isuviše mala kompanija. Sada će se to promijeniti jer ograničenja te vrste više neće biti na snazi,riječi su gospodina Laubea.

U poslovnim krugovima Češke republike nisu svi optimisti u pogledu pridruživanja Evropskoj uniji. Jiri Zahradka radi u industriji za osiguranja. On je također član organizacije pod nazivom Euroskeptična alternativa koja okuplja protivnike učlanjenja u Evropsku uniju. Gospodin Zahradka kaže da će propisi Evropske unije učiniti još težim za male kompanije da ostanu konkurentne u okviru globalne ekonomije.

Postaje poprilično jasno i to se otvoreno iznosi, kaže gospodin Zahradka, da su mnogi propisi definirani na način na koji samo odgovaraju multi-nacionalnim kompanijama koje imaju velike lobističke grupe u Briselu. To jednostavno nije pošteno. Euroskeptična alternativa ne želi napraviti ništa što bi ograničilo poslove i oni se prema riječima gospodina Zahradka veoma zalažu za tržišnu ekonomiju.

Spolana namjerava da zahvaljujući članstvu u Evropskoj uniji proširi svoju prodaju u Aziju i bivše zemlje Sovjetskog saveza. Napravljen je desetogodišnji plan proširenja poslovanja. Bilo šta da se dogodi izgledi za budućnost Spolane su svijetli.

XS
SM
MD
LG