Linkovi

Ibrahim Rugova: Od Amerike i EU tražim neovisnost Kosova - 2004-04-29


Nakon gostovanja u emisiji Glasa Amerike na Albanskom jeziku, predsjednik Kosova, dr.Ibrahim Rugova se okupljenim novinarima na organiziranoj press konferenciji u zgradi Glasa Amerike obratio zajedno sa bivšim senatorom Bob Doleom , gdje su dvojica zvaničnika još jednom podcrtali važnost finalnog rješenja statusa Kosova, odnosno založili se za njegovu nezavisnost. Konferenciju je pratila Mirela Bruk.

Situacija se na Kosovu vraća u normalno stanje. U međuvremenu pokušavamo obnoviti odnose sa UNMIK-om kako bismo bili djelotvorniji.-kazao je Ibrahim Rugova.

RUGOVA: Mislim da je vrijeme da Sjedinjene Države, zemlja koja nam je najviše pomogla, kao i Evropska unija, počnu razmišljati o preporukama za neovisnost Kosova-kazao je doktor Rugova i nastavio : Priznavanje neovisnosti Kosova je jedan od uslova i za integraciju manjina na Kosovu, potez je kojim bi se pored ostalog ubrzali i ekonomski procesi, te bi na taj način Kosovu bilo omogućeno pridruživanje međunarodnim finansijskim institucijama, što bi vodilo ka prosperitetu Kosova, -kazao je danas u Washingtonu predsjednik Kosova Ibrahim Rugova. Sličnog je mišljenja i senator Bob Dole, koji je, prema vlastitim riječima, danas gospodinu Rugovi bio vodič i ulaznica za najviše zvaničnike u američkom Kongresu:

SENATOR DOLE: Nije u pitanju da li će Kosovo dobiti neovisnost, već kada će ga dobiti. Već godinama sa sadašnjim predsjednikom Rugovom i mojim kolegama razgovaram o ovom pitanju i ne vjerujem da se iko u Senatu protivi neovisnosti Kosova i zaštiti srpske manjine na Kosovu.Čast mi je biti počasni ambasador Kosova , još uvijek ne znam moje dužnosti, ali znam da je posao koji se dobro plaća, našalio se senator Dole.

Na pitanje da li bi neovisnost Kosova mogla utjecati na to da Bosanski Srbi zatraže neovisnost srpskog entiteta u BIH, Ibrahim Rugova je odgovorio.

RUGOVA: Između ova dva pojma ne treba stavljati znak jednakosti.To su potpuno dva odvojena pitanja . Ono o čemu se govori je moderna država, a ne država duž etničkih granica, ne radi se o tome da svi Albanci žive u jednoj državi , kao ni svi Bugari ,ili svi Srbi, Hrvati u jednoj državi. Kosovo ima više uznapredovan status u odnosu na bivšu jugoslevensku federaciju gdje i leži osnova za neovisnot.

Na pitanje da prokomentira tvrdnje da je Kosovo centar trgovine ljudima , Ibrahim Rugova je kratko kazao da to nije tačno, da se tako nešto dešava u regionu uopće, te da Kosovo po tom pitanju nije izolirano.

XS
SM
MD
LG