Linkovi

Kiparski Grci ogromnom većinom odbacili plan Ujedinjenih nacija - 2004-04-29


Kiparski Grci su ogromnom većinom odbacili plan Ujedinjenih nacija o ponovnom ujedinjenju Kipra. Na odvojenom referendumu 65 procenata kiparskih Turaka glasalo je ZA plan kojeg je predložio generalni sekretar UN-a Kofi Annan. Planom je predviđeno uspostavljanje labave federacije sa centralnom vladom koju bi činile dvije države, država kiparskih Grka na jugu i država kiparskih Turaka, na sjeveru. Specijalni savjetnik za Kipar pri Ujedinjenim nacijama Alvaro de Sotto kaže da rezultati glasanja predstavljaju korak nazad za narod Kipra:

Alvaro de Sotto: Propuštena je jedinstvena i istorijska šansa da se problem Kipra riješi. U međuvremenu, Kipar će ostati podijeljen i militariliziran kada pristupi Evropskoj uniji i prednosti koje sa sobom nosi rješenje problema neće biti ostvarene.

Kipar je podijeljen od 1974. god. kada su turske snage okupirale sjeverni dio otoka, nakon neuspjelog državnog udara kojeg su predvodili grčki oficiri koji su služili u kiparskoj nacionalnoj gardi. 1983. god. kiparski Turci su proglasili nezavisnu državu, ali je Turska jedina zemlja koja ju je priznala.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao da su kiparski Grci odbacili ostvarljiv plan za ponovnim ujedinjenjem otoka nakon decenija podijeljenosti.

Richard Boucher: Mi vjerujemo da je sporazum bio pošten. Prihvaćen je od turske strane Kipra. Boljeg sporazuma neće biti i mi se nadamo da će kiparski Grci to shvatiti na vrijeme.

Gospodin Boucher je pohvalio hrabrost Kiprana kako Grka tako i Turaka koji su glasali za plan bez obzira na tolika protivljenja za njegovo usvajanje. Bez obzira na razočaravajuće rezultate glasanja grčki Kipar će se 1. maja pridružiti Evropskoj uniji kako je i predviđeno. Zajedno sa Evropskom unijom i njenim zemljama članicama Sjedinjene države će nastojati da iznađu načine da olakšaju ekonomsku izolaciju turskog Kipra.

XS
SM
MD
LG