Linkovi

Podrška američkih gradjana za rat u Iraku u posljednjih mjesec dana znatno opala - 2004-04-29


Novo istraživanje pokazuje da je podrška američkih gradjana za rat u Iraku u posljednjih mjesec dana znatno opala. 47 posto ispitanika su odgovorili da su Sjedinjene Države učinile pravu stvar poduzimanjem vojne akcije protiv Iraka. To je znatno manje nego u martu kada je 58 posto ispitanika to podržavalo, a u decembru čak 63 posto.

Prema istraživanju raspoloženja javnosti koje su obavili New York Times i tv mreža CBS predsjednik Bush uživa podršku 46 posto stanoviništva. To je pet posto manje nego u martu i čak 20 posto manje nego prije godinu dana. Samnjena podrška predsjedniku Bushu usljedila je nakon sukoba u Iraku u posljednjih mjesec dana u kojima je ubijeno 125 američkih vojnika.

U pregledu današnjih vijesti recimo još da je State department danas označio sedam zemalja koje podržavaju terorizam, medju kojima se našla i Libija bez obzira na obećanje te zemlje da će odbaciti svoj program oružja za masovna razaranja. U svom godišnjem izvještaju State Depratment imenuje još Sudan, Iraq, Kubu, Iran. Sjevernu Koreju i Siriju kao zemlje koje su ponovo u 2003 podržavale terorizam.

U izvještaju se kaže da su prošle godine Sudan i Libija poduzeli značajne korake u borbi protiv terorizma ali se nisu odrekli svih veza sa terorističkim grupama. Zamjenik državnog sekretara, Richard Armitage je rekao da su medjunarodni teroristički napadi širom svijeta u prošloj godini smanjeni, što je, kako je naglasio, dokaz da globalni rat protiv terorizma ima uspjeha.

XS
SM
MD
LG