Linkovi

Državni sekretar govorio o Mapi puta s gostima iz Katara - 2004-04-28


Američki državni sekretar Colin Powell je nakon jučerašnjeg sastanka sa zamjenikom katarskog premijera i ministrom za vanjske poslove Sheikom Hamadom bin Jassim bin Jabir Al Thaniem izjavio da predsjednik George W. Bush ostaje posvećen Mapi puta za Srednji istok i zamisli o palestinskoj državi koja egzistira uz Izrael.

COLIN POWELL: Imao sam priliku da o našoj poziciji razgovaram sa zamjenikom premijera a i sa mnogim od mojih arapskih kolega. Mislim da ljudi shvataju da predsjednik ostaje posvećen Mapi puta, svojoj viziji od 24. juna 2002. god o dvije države koje egzistiraju jedna pored druge, rekao je sekretar Powell.

Sekretar Powell je tom prilikom također izjavio da Palestinci i Izraelci moraju zajedno raditi na pitanjima kao što su pravo povratka palestinskih izbjeglica i konačne granice između palestinske države i Izraela i dodao:

COLIN POWELL: Jasno je da je predsjednik međutim želio da uzme u obzir očitu realnost kojoj smo svjedoci uz poštivanje prava na povratak a granice treba da se uspostave u skladu sa realnošću kao rezultat uzajamnog dogovora dvije strane. Priznavanjem realnosti na terenu predsjednik dakle nije ni koraka odstupio od svoje vizije i mi se nadamo da će zahvaljujući ovim razgovorima koje smo imali danas sa našim gostima oni kao i drugi arapski lideri jasnije razumjeti stav predsjednika Busha.

Sa svoje strane Katar bi želio vidjeti da Izrael, Palestinci i Sjedinjene države rade zajedno u budućim pregovorima ka postizanju mira u regionu.

XS
SM
MD
LG