Linkovi

Pred americke predsjednicke izbore: Mozak glasača pod mikroskopom - 2004-04-28


Mogli bi ste to nazvati ekstremnim politiziranjem: stavljanje glasača pod mikroskop. Istraživači su pred učesnicima istraživanja, demokratama i republikancima, prikazivali slike američkih predsjedničkih kandidata. Nakon toga su prikazali političke reklame i izmjerili pojedinačnu aktivnost mozga kroz magnetsku rezonancu.

Jasno vidimo prave stvari koje se dešavaju u mozgu koje ukazuju na nešto duboko i novo, kaže doktor Joshua Freedman, psihijatar israživač.

Kada vide predsjedničkog kandidata kojeg vole, slike pokazuju da krv potekne ka najaktivnijim dijelovima mozga. To je emocionalan odgovor. Kada vide protivnika svog kandidata, onda se aktivira racionalni dio mozga.

Ono što se ovdje dešava je da se ljudi koriste svojim aparatom racionalnog razmišljanja kako bi dali argumenta protiv suparnika svog omiljenog kandidata, kaže Marco Lacobini, asistent profesora na kalifornijskom univerzitetu u Los Andjelesu.

Kada su glasačima prikazani nasilni snimci, kao što je Svjetski trgovinski centar u reklamama predsjednika Busha ili nuklearni oblak u poznatoj reklami Daisy Lyndona Johnsona, mozgovi republikanaca i demokrata su različito reagirali.

Demokrati su u oba slučaja ispoljili jaku i prolongiranu reakciju u dijelu mozga koji se povezuje sa strahom i alarmom. A republikanci nisu pokazali gotovo nikakvu reakciju, kaže Joshua Freedman.

Istražitelji još nisu sasvim sigurni šta to sve znači. Ali možete biti sigurni da obje političke stranke na to obraćaju veliku pažnju nadajući se da će saznati više o utjecaju na umove američkih glasača.

XS
SM
MD
LG