Linkovi

Ivo Senader govorio u Vijeću Evrope - 2004-04-27


Prema hrvatskom premijeru, Ivi Sanaderu, osnovni ciljevi hrvatske Vlade su približavanje Europskoj uniji i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa, posebno sa BiH i SCG, rekao je danas premijer Sanader sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strazburu.

Prema Sanaderovim riječima, Hrvatska će pokušati da bude most sa Jugoistočnom Evropom, produbljujući dobrosusjedske odnose sa okolnim zemljama, a biće posebno posvećena poštivanju ljudskih i manjinskih prava, kao i prava acionalnih manjina.

"Smatram da je u interesu čitavog regiona da Hrvatska što prije postane članica EU, jer će to širom otvoriti vrata suradnje zemalja regiona. Hrvatska će pomagati svim susjednim zemljama u njihovim naporima ka europskim integracijama", rekao je hrvatski premijer.

Govorechi o BiH, on je rekao da Dayton "nije savršen, ali je zaustavio rat", te da je poslije skoro 10 godina njegovog postojanja Hrvatska spremna podržati sva dobra rješenja:

"Mi smo zainteresirani da Hrvati ostanu u BiH i bili smo veoma nezadovoljni doskorašnjim trendom napuštanja BiH od strane Hrvata. Medjunarodna zajednica treba naći načina da osigura život svima u BiH i zaštiti interese sva tri konstitutivna naroda", rekao premijer Sanader, koji je više puta ponovio da će Hrvatska pomoći BiH, kao i ostalim susjedima na Zapadnom Balkanu u njihovim nastojanjima da se približe EU i NATO.

XS
SM
MD
LG