Linkovi

Libijski lider stigao u Evropu - 2004-04-27


Pukovnik Moamer el Gadafi, lider Libijske Džamahirije, posjetio je, nakon 15 godina izolacije, prvi put Brisel- primljen je u Europskoj komisiji i Vijeću ministara u posjeti koja bi trebala voditi punoj normalizaciji odnosa Libije sa Unijom i Zapadom. Njegova posjeta je, medjutim, popraćena i kritikom libijskog režima.

Slijedeći nedavne ozbiljne pomake ka reinegraciji Libije u medjunarodnu zajednicu, poput saradnje na rješavanju pitanja oružja za masovno uništavanje, završetka slučaja Lockerbie i, konačno, ukidanja sankcija UN-a, i zvanični Brisel je danas pokazao rješenost da podrži libijsku državu i njenog lidera.

Predsjednik EK, Rommano Prodi je nakon razgovora sa libijskim liderom iskazao zadovoljstvo posjetom i priklikom da se razgovara o vraćanju zemlje medjunarodnim tokovima i suradnji. S tim u vezi, vrlo pozitivno su primljene najave pukovinika Gadafija o punom uključenju Libije u euro-mediteransku suradnju, njeno ispunjavanje medjunarodnih obaveza, kao i poštivanje standarda, posebno u zaštiti ljudskih prava. Prodi o tome kaže:

"Uvjeren sam da je cijela EU spremna na suradnju sa Libijom, radeći u zajedničkom interesu na Mediteranu i šire. Danas je veliki dan na kojem želim zahvaliti pukovniku Gadafiju i njegovim suradnicima".

Medjutim, današnja posjeta libijskog lidera, povod je oštroj reakciji medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International.

U izvjestaju objavljenom danas u Briselu, Amnesty tvrdi da je Libija još uvijek zemlja u kojoj vlada "atmosfera straha", te da Gadafijev režim, uprkos nedavnom progresu u saradnji sa medjunarodnom zajednicom, još uvijek krši osnovna ljudska prava.

Amnesty International uakzuje da je nedopustivo da zvanični Tripoli, izmedju ostalog, i pored obećanja o ukidanju smrtne kazne, i dalje primjenjuje najtežu kaznu za širok raspon "grijehova", medju kojima su i "mirno upražnjavanje političkih aktivnosti".

Izvjestaj AI se bazira na nedavnoj posjeti aktivista ove organizacije Libiji, tokom koje su imali nesmetan pristup svim strukturama libijske vlasti i, pored ostalog, mogućnost kontakta sa tamošnjim zatočenicima.

XS
SM
MD
LG