Linkovi

MARS ZA PRAVO IZBORA - 2004-04-26


Pobornici prava na prijevremeni prekid trudnoće, njih nekoliko stotina hiljada, okupili su se jučer ovdje u Washingtonu, da izraze neslaganje sa politikom smanjivanja slobode izbora po tom pitanju koju vode i američki predsjednik George W. Bush i mnoge strane zemlje širom svijeta.

Jučerašnje okupljanje uveliko prožeto političkom agitacijom, bilo je jedno od najvećih nakon 1992. godine kada se motivirano istim razlozima okupilo, po nekim procjenama, oko pola miliona ljudi. Zagovornici prava na abortus smatraju da će to pravo biti dovedeno u pitanje ako sadašnji predsjednik bude izabran još jednom. Poruka Hillary Rodham Clinton, demokratskog senatora iz savezne države New York i bivše prve dame, na jučerašnjem prosvjedu bila je vrlo jasna:

“Protest od prije 12 godina potakao je ljude širom naše zemlje da izaberemo predsjednika koji je bio za pravo izbora. I ove godine trebalo bi da učinimo istu stvar.”

Među učesnicima protesnog marša od vašingtonskog mola duž avenije Penssylanija gdje se na broju 1.600 nalazi Bijela kuća i nazad do mola, bile su brojne poznate i popularne ličnosti. Jedna od njih, Madeleine Albright, bivši američki državni sekretar je rekla:

“Hiljade žena širom svijeta umire zbog sadašnje užasne politike Sjedinjenih država obustavljanja pomoći planiranju porodica u drugim zemljama.”

Osim ogromnog broja zagovornika prava na abortus duž prostora kojim su oni prolazili, okupili su se, ali u daleko manjem broju, i protivnici takvog prava. Da ne bi došlo do bilo kakvog neželjanog kontakta između jednih i drugih pobrinulo se jako policijsko obezbjeđenje. Šef vašingtonske policije Charles Ramsey je rekao:

“Kada su u pitanju velika okupljanja uvijek postoji određeni sigurnosni rizik. Do sada je sve u redu i mislim da neće ni biti nekih većih problema.”

Pravo na abortus legalizirano je širom Sjedinjenih država 1973. godine nakon odluke Vrhovnog suda. Međutim, predsjednik Bush, strogi protivnik prava na abortus, je prošle godine - kako su istakli mnogi učesnici protestnog marša - potpisao zakon kojim se zabranjuju određeni tipovi abortusa u kasnijoj fazi.Mnogi aktivisti koji zagovaraju pravo na prijevremeni prekid trudnoće ističu da je nekoliko članova Vrhovnog suda pred mirovinom i da će sljedeći predsjednik biti u prilici da nominira nove kandidate za upražnjena mjesta. To bi moglo imati velikog utjecaja na ishod budućih pravnih izazova vezanih za pravo na abortus.

XS
SM
MD
LG