Linkovi

Mudžahedini nisu naišli na očekivanu podršku medju bošnjačkim narodom - 2004-04-23


Svjedok optužbe na sudjenju nekadašnjim zapovjednicima Armije BiH, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, britanski oficir iz sastava UNPROFOR-a, ustvrdio danas da su snage mudžahedina činile "udarnu snagu" jedinica Armije BiH u području centralne Bosne.

Ko su bili mudžahedini koji su se borili u redovima Armije BiH, pitanje je na koje je današnji svjedok optužbe na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi rekao da je riječ o 2-3 stotine dobrovoljac iz Jemena, Jordana i Saudijske Arabije, a djelovali su uglkavnom u sastavu Sedme muslimanske brigade Trećeg korpusa Armije BiH.

Ti mudžahedini su, po tvrdnji svjedoka, britanskog oficira UNPROFOR-a, Guya Cambersa, bili "udarna snaga" muslimanskih jedinica u srednjoj Bosni tokom 1993. godine.

Glavnina mudžahedina koji su svoj sveti rat" vodili na bh tlu, bila je pod zapovjedništvom čovjeka kojeg su nazivali Abu Haris. Riječ je bila o ofanzivnoj jedinici, kakva je bio i čitava muslimanska brigada, čiji je načelnik štaba bio optuženi Amir Kubura. Svjedok se danas prisjećao da je ljudstvo UN na terenu znalo da će koncentracija snaga Muslimanske brigade značiti i skore borbene akcije.

Medjutim, kako je primjetio, mudžahedini nisu u bošnjačkom narodu naišli na onakvu podršku kakviu su očekivali- bili su razočarani saznanjem da ABiH nije "fundamentalistička do one mjere koliko su se nadali", a odsustvu popularnosti kod lokalnog naroda doprinosila su i česta medjusobna trvenja medju pripadnicima mudžahedinskih jedinica.

Za razliku od ocjene o organiziranosti i vojnoj disciplini mudžahedina, britanski oficir je, govoreći o ukupnoj organizaciji Trećeg korpusa, kojim je zapovjedao optuženi Enver Hadžihasanović, rekao da je to bila "dobro ustrojena snaga, a samog optuženog je on opisao kao "jednog od najdjelotvornijih zapovjednika u Armiji BiH". Takvo mišljenje, dodao je, dijelili su i ostali Britanci, pripadnici UNPROFOR-a.

Dvojicu zapovjednika ABiH haška optužnica tereti za zločine nad ne-bošnjačkim civilima Srednje Bosne, počinjenim od strane pripadnika jedinica kojima su optuženi zapovjedali.

XS
SM
MD
LG