Linkovi

Predsjednik Bush nastoji obraniti svoju podršku za plan Tel Aviva - 2004-04-22


Predsjednik Bush nastoji obraniti svoju podršku za plan Tel Aviva prema kojem će se Izraelci povući iz Pojasa Gaze, ali će ostati na dijelovima Zapadne Obale, uz obrazloženje da je povlačenje iz Gaze ustupak Palestincima. Medjutim, mnogi Arapi na to gledaju drugačije, i to doprinosi rastućem anti-amerikanizmu u mnogim dijelovima Srednjeg Istoka:

Na sastanku 14 Aprila izmedju predsjednika Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona, američki je predsjednik objavio američko stajalište koje je izazvalo bijes i ljutnju u arapskom svijetu. Po prvi puta je jedan američki predsjednik javno podržao izraelsku kontrolu nad dijelom teritorija na Zapadnoj obali.

”U svijetlu novih realnosti na terenu, uključujući već postojeće velike centre naseljene izraelskom populacijom, nerealno je očekivati da će rezultat pregovora o finalnom statusu, biti puni povratak linijama razgraničenja od 1949. godine, rekao je predsjednik Bush.

Reakcija na ove riječi je bila trenutačna. Palestinci su se sukobili s izraelskim snagama sigurnosti na Zapadnoj obali - i potom organizirali demonstracije na kojima je spaljena američka zastava. Nasilni anti-američki prosvjedi takodjer su izbili u Bejrutu ispred američke ambasade. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je upozorio u jednom novinskom intervjuu da se arapska mržnja prema Americi uzdigla na nove visine...Arapi i Palestinci su bili još više raspaljeni kada je Izrael ubio Hamasovog lidera Abdel Aziza Rantisija, nekoliko dana nakon susreta Bush - Sharon. Usprkos američkim negiranjima, mnogi u arapskom svijetu vjeruju da je upravo Washington odobrio atentat.

Stručnjak za srednje istočna pitanja, Fawaz Gerges upozorava na to da sve veći broj Arapa postaje radikalnim u stajalištima: Sjedinjene države nemaju više prijatelja u Arapskom i Muslimanskom svijetu. Čak šta više, sve više blijedi linija koja je razdvajala radikale i umjerene u arapskom svijetu, zbog široko rasprostranjenog osjećaja da su Sjedinjene DRžave anti-arapske i anti-muslimanske.

Medjuti, državni sekretar Colin Powell je optimističniji: Ljudi će vidjeti tijekom vremena da su Sjedinejne Države odane tome da doprinesu dobrobiti, ostvarenju snova, nada i aspiracija arapskih naroda, a posebno nada, snova i aspiracija Palestinaca.

Medjutim - barem za sada - anti-amerikanizam medju Arapima raste.

XS
SM
MD
LG