Linkovi

Predstavnici Svjetske banke u Banja Luci - 2004-04-22


Predsavnici Svjetske banke upozorili su danas u Banjaluci zvaničnike Republike Srpske da bi Bosna i Hercegovina mogla ostati bez 97 miliona dolara kredita ukoliko do 7.maja domaće vlasti ne usvoje nekoliko zakona.

Nakon nedavnog prihvatanja zakona o javnim nabavkama neophodno je do 7.maja ove godine usvojiti i izmjene zakona o pravima boraca kao i Zakon o visokom obrazovanju. Poručio je ovo danas u Banjaluci premijeru Republike Srpske i predsjedniku Narodne Skupštine, Draganu Mikereviću i Draganu Kaliniću šef Kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, Dirk Rajnermen.

»Mi smo u mogućnosti da podržimo ove reforme sa paketom kredita od 97 milona dolara i stoga tražimo od najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj da osiguraju da se ove aktivnosti realizuju do 7.maja. Taj datum je kranji rok koji je za nas prihvatljiv a u suprotnom Svjetska banka neće moći završiti svoj dio obaveza tako da će Bosna i Hercegovina izgubiti ovaj kredit,« bio je jasan Rajnermen.

On je pohvalio podršku Dragana Mikerevića Zakonu o javnim nabavkama koji se trenutno nalazi pred Savjetom ministara, naglasivši da je reformu boračkih prava neophodo izvršiti na fiskalno odgovoran način.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, Mićo Mićić je istakao da za usvajanje Zakona o pravima boraca u predviđenom roku, trenutno, postoji nekoliko problema.

»Znači koeficijent isplate, način obračuna, borački dodatak i određena ograničavanja. Sve ostale primjedbe koje će biti prilikom javne rasprave iznešene i koje će se dijelom ugraditi, mislim da neće bitno uticati na osnovni tekst nacrta zakona i da će to biti moguće usvojiti na narednoj Skupštini.«

Inače, u Republici Srpskoj ima više od 84 hiljade korisnika boračkih prava,od kojih je 39 hiljada ratnih vojnih invalida i oko 41 hiljada porodica poginuli boraca.

XS
SM
MD
LG