Linkovi

Iran tamnica novinara - 2004-04-22


Behzad Nabavi je jedan od zamjenika predsjedavajućeg odlazećeg Iranskog parlamenta. Gospodin Nabavi se rano odlučio da podnese ostavku. Reformistima je bilo nemoguće da krenu naprijed zbog neizabranog konzervativnog tijela koje je paraliziralo parlament, kaže gospodin Nabavi. Ja podnosim ostavku, rekao je on, jer nisam u stanju da branim prava ljudi kao zamjenik predsjednika.

U februaru su održani kontrolirani izbori za parlament. Neizabrani radikalni islamski klerici koji sačinjavaju Vijeće čuvara vjere diskvalificiralo je jednu trećinu od osam hiljada i dvije stotine prijavljenih kandidata.

Mohsen Mirdamadi, član iranskog parlamenta kaže: Kroz tu masovnu diskvalifikaciju, čvrstolinijaši su jedino željeli da njihovo vlastito mišljenje kontrolira sljedeći parlament.

Glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher je rekao: Slobodni i pošteni izbori trebali bi biti norma u Iranu i bilo gdje drugo: Mi i dalje vjerujemo da narod u Iranu zaslužuje vladu koja odgovara njihovim željama, i vjerujemo da će ta želja iranskog naroda biti izražavana na različite načine.

Gušenje prava iranskog naroda od strane religijskih ekstremista traje od iranske revolucije 1979. godine. U okviru šokirajuće taktike je ubistvo kanadjanke iranskog porijekla, fotografa i novinara Zahre Kazemi. Ona je uhapšena u junu 2003. godine. Tri sedmice kasnije, ona je umrla u bolnici u Teheranu od povreda glave zadobijenih premlaćivajem, dok se nalazila u policijskom pritvoru.

Novinari bez granica, medjunarodna organizacija koja brani prava zatočenih novinara i slobodu medija širom svijeta, kažu da je prema podacima do aprila 2003. godine Iran imao najveći zatvor za novinare na Srednjem Istoku. U Iranu je od 1995. godine ukinuto čak 85 novina.

Uprkos takvoj represiji, budućnost Irana će odlučiti iranski narod. Trenutno, rekao je predsjednik Bush, narod u Iranu se bori sa teškim pitanjem kako izgraditi moderno društvo za 21 vijek koje je muslimansko, napredno i slobodno.

XS
SM
MD
LG