Linkovi

Refroma odbrane BiH - 2004-04-22


Sarajevo: Vlada F BiH utvrdila je danas prijedlog Zakona o obrani Federacije BiH, i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Ovim zakonskim prijedlogom, izvršeno je usaglašavanje s odredbama Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, što je jedan od preduvjeta za prijem BiH u Partnerstvo za mir. Novopredloženim zakonskim rješenjem se precizira kako je Vojska FBiH sastavni dio Oružanih snaga BiH i koja djeluje u obrani ne samo entiteta, već i cijele države. Ona je pod zapovjedništvom i kontrolom Predsjedništva BiH, a entitetski ministar obrane nema ovlast operativnog zapovijedanja.

Vojni rok u Vojsci FBiH trajaće četiri mjeseca, a šest za one koji se odluče pozvati na prigovor savjesti, odnosno civilno služenje vojnog roka.

Banja Luka: Vojska Republike Srpske je završila tehnički dio reforme odbrambenog sistema B i H koji podrazumjeva uspostavljanje nove organizacijske i formacijske strukture. Novom organizacijom 3.891 pripadnik Vojske će biti raspoređen u dvije divizije, jednu mehanizovanu brigadu, puk vazduoplovstva i protivvazdušne odbrane, logističku bazu, Centar za usavršavanje starješina i komandni bataljon.

Saopštio je ovo danas zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-major Stamenko Novaković potvrdivši da će ubduće u ovom entitetu postojati samo dva generala te da se uvodi i novi čin brigadni general. On je, takođe, istakao da je Vojska Republike Srpske ponudila četiri kandidata za funkcije zamjenika načelnika Zajedničkog štaba i zamjenika komandanta Operativne komande oružanih snaga B i H, koji su, kako je rekao, prema nagovještajima iz SFOR-a ispunili uslove za imenovanje na ove funkcije.

XS
SM
MD
LG