Linkovi

Raskorak principa i prakse uzrok porasta anti-amerikanizma - 2004-04-22


Rast antiameričkog raspoloženja u mnogim dijelovima arapskog svijeta bila je tema intervjua novinara Davida Borgide sa doktorom Stevenom Cookom iz Vijeća za odnose sa inostranstvom. Neposredan povod za razgovor na ovu temu je odlaganje već zakazane posjete jordanskog kralja Abdulaha Washingtonu, kao i znakovi da bi američke kompanije u Saudijskoj Arabiji, zemlji umjerenih političkih pogleda, mogle ostati bez poslovnih ugovora.

Odgovarajući na pitanje da li su i to znaci na osnovu kojih se može govoriti o porastu antiamerikanizma doktor Steven Cook je, uz ostalo, rekao:

“Zaista mislim da je to dio fenomena antiamerikanizma....

Glavni problem američko-arapskih odnosa, posebno - pitanje ugleda Sjedinjenih država u arapskom svijetu je raskorak između američkih navodnih principa kojima se one rukovode djelujući na svjetskoj političkoj sceni i stvarnosti, na drugoj strani. Sjedinjene države navodno stoje na strani slobode, nacionalnog samoopredeljenja a zapravo već 50 godina podržavaju autoritarne režime u tom regionu i snažno podržavaju Izrael kojeg arapski svijet vidi kao ugnjetača Palestinaca.”

Dva dana nakon posjete izraelskog premijera Arijela Sharona Bijeloj kući, Izraelci su ubili i novog Hamasovog lidera Abdula Aziza Rantisija. O tome kako bi to moglo biti protumačeno u arapskom svijetu gospodin Cook je rekao:

“Da sam ja u Bijeloj kući bio bih uveliko nezadovoljan tom akcijom koju su Izraelci izveli svega nekoliko dana poslije susreta predsjednika Busha sa egipatskim predsjednikom Mubarakom i razgovora sa izraelskim premijerom Sharonom. To bi u arapskoj javnosti moglo biti protumačeno kao saučesništvo Izraela i Sjedinjenih država.”

O tome da li su i sadašnji događaji u Iraku razlog povećanja antiameričkog raspoloženja doktor Cook nema dilema:

“Bez ikakve sumnje, bez ikakve sumnje. Situacija u Iraku je pogoršana. Premda mnogi Iračani vjeruju da im je bolje nakon pada režima Saddama Husseina, većina Arapa su ubijeđeni da je Iračanima sada mnogo gore nego prije pada Saddama Husseina.”

XS
SM
MD
LG