Linkovi

Generalni sekretar Vijeće Evrope, Walter Schwimmer u Sarajevu - 2004-04-22


Generalni sekretar Vijeće Evrope, Walter Schwimmer izjavio je danas u Sarajevu kako je u Bosni i Hercegovini ostvaren značajan napredak na planu ispunjavanja reformskih obaveza, ocjenivši kako je njen prijem u Vijeće Evrope bio važan poticaj u tom pravcu.

Schwimmer je, nakon zajedničkog susreta u Sarajevu s predsjednicima FBiH i RS, Nikom Lozančićem i Draganom Čavićem, ukazao na značaj okončanja započete obrazovne reforme u BiH, reforme uprave i lokalne samouprave, te pohvalivši napredak postignut u pogledu provedbe imovinskih zakona i istakao spremnost Vijeća Evrope da i nadalje pruža podršku pozitivnim procesima u Bosni i Hercegovini. Lozančić i Čavić su potvrdili opredjeljenost za izvršavanje preostalih postprijemnih obaveza BiH na kojima VE insistira.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni rad Konferencije gradonačelnika i aktera građanskog društva iz Bosne i Hercegovine, u povodu druge godišnjice pristupanja Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope. Učesnici Konferencije razmatraju pitanja lokalnog upravljanja i implementacije Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, zakonodavnih aspekata implementacije Povelje, sudjelovanja građana i prekogranične suradnje gradova iz BiH s općinama susjednih zemalja. Skupu su se obratili i predsjedavajući bh Predsjedništva, Sulejman Tihić, zamjenik VP Donald Hays, te šef delegacije EK u BiH, Michael Humphreys. Učesnici skupa su se složili da je BiH na dobrom putu, kad je riječ o razvoju lokalne demokratije, pozdravivši usvajanje zakona o direktnom biranju općinskih načelnika. Istaknuto je da je druga godišnjica pristupanja BiH VE, dobar povod za sagledavanje onoga što je učinjeno i pnpga što treba učiniti.

U posjeti BiH, danas boravi i Britanski ministar za evropske poslove Dennis MacShanen. On je u Sarajevu s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine razgovarao o napretku zemlje u približavanju euroatlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG