Linkovi

Irak i rat protiv terorizma - 2004-04-21


Najnovije nasilje u Iraku, kaže predsjednik Bush dio je jednog opakog i poznatog obrasca.

Terorista koji otima taoce ili postavlja bombe u Bagdadu služi istoj ubilačkoj ideologiji koja ubija nedužne ljude u madridskom vozovima, koja ubija djecu u autobusima u Jerusalemu i u zrak diže noćni klub na otoku Bali, kaže američki predsjednik.

Jedna te ista ideologija ubijanja, nastavlja gospodin Bush, decenijama je podsticala terorističke aktivnosti. Medju njima su: ubistvo 241 američkog marinca u njihovim kasarnama u Bejrutu, 1983., prvi napad na Svjetski Trgovinski Centar, 1993. i nemilosrdan užas koji je zahvatio hiljade muškaraca, žena i djece, 11. septembra 2001. godine.

Ni jedno od tih opakih djela, kaže gospodin Bush, nije proizvod niti djelo religije.

Sve su rezultati jedne fanatične političke ideologije, čije sluge nastoje da tiraniziraju Srednji Istok pa i dalje od njega. One nastoje da ugnjetavaju i kažnjavaju žene. Oni žele smrt Jevreja i Kršćana, kao i svakog Muslimana kome je mir draži od njihovog teokratskog terora.

Cilj kojem teže ti fanatici jeste da strahom Ameriku gurnu u stanje panike i povlačenja i da okrenu slobodne države jednu protiv druge. Oni takodje pokušavaju da dodju do oružja za masovna razaranja - da bi njime ucjenjivali i ubijali veliki broj ljudi.

Takav sukob, kaže gospodin Bush, nema nikakvu drugu sigurnu alternativu nego odlučnu akciju.

Mi smo u ratu. Irak je dio rata protiv terora i od ključne je važnosti da mi tu bitku, unutar rata protiv terora, i dobijemo. Pobjedom u toj borbi izvjesnijim će postati i naše druge pobjede u ratu protiv terorista.

Pobjeda u Iraku znači i ostajanje uz irački narod dok oni sami ne budu u situaciji da stvore slobodnu inezavisnu zemlju. Slobodni Irak će, kaže predsjednik, promijeniti svijet. Slobodni Irak u sred tog regiona - od vitalnog je značaja za njegov budući mir i sigurnost.

XS
SM
MD
LG