Linkovi

EU: Parlament protiv Komisije - 2004-04-21


Sa 276 glasova za, i 260 glasova protiv, usvojena je inicijativa više zastupničkih grupa Evropskog parlamenta da se zatraži mišljenje Evropskog suda pravde o sporazumu Evropske komisije sa SAD o razmjeni podataka o putnicima transkontinentalnih letova. Sporazum predvidja široku razmjenu podataka, kritičari kažu: samo u jednom smijeru, gdje bi američkoj strani bile date na uvid sve pojedinosti o putnicima, u čak 34 različite kategorije- od težine njihovog prtljaga, do polise osiguranja i broja kreditne kartice. Odluka Parlamenta je donijeta, uprkos jasnom upozorenju komesara za medjunarodne odnose, Crisa Pattena o tome da bi odlaganje sprazuma za američkom stranom moglo donijeti vissestuke sstete i pokvariti poziciju Unije u anti-teroristicckom partnerstvu za Amerikom.

Da smo mi prossli kroz ono kroz šta je prošao NewYork , septembra 2001. godine, željeli bi smo da naša vlada učini sve što je moguće da osigura našu slobodu, da nas osigura od terorističkih zlodjela.

Treba jasno reći šta će se desiti ukoliko sporazum odgodimo ili ga nikako ne budemo imali: Potpuni metež: avio-prevoznicima prijeti finansijski haos, kao što su izvjesne konsekvence i po naš kredibilitet kada budemo razgovarali o oblasti sigurnosti sa američkom stranom."

Medjutim, većina zastupnika Evropskog Parlamenta smatra da sporazum o razmjeni podataka sa Amerikom zadire u evropske demokratske vrijednosti i ljudska prava. U njihovo ime, Pattenu je zastupnik Zelenih, Daniel COHN-BENDIT rekao zašto ne može da ne glasa protiv:

Zato što smo spremni da se borimo protiv terora, ali nismo spremni da se borimo protiv pravde i prava ljudi na tajnost. Ovo je europski identitet na način kako bi to htjeli Amerikanci. Ovo je glasanje za Europu i naš pogled na slobodu i pravdu Predsjednik Europskog parlamenta, Pat Cox, koji je, kako kaže, i sam iskoristio pravo da se izjasni protiv sporazuma, najavio je da će još danas o odluci Parlamenta obavijestiti Evropski sud pravde, što sigurnosni aranžman Evropske komisije sa vladom u Washingtonu o razmjeni podataka o putnicima, čini neizvjesnim za period od nekoliko narednih mjeseci.

XS
SM
MD
LG