Linkovi

Sarajevo: Summit lidera balkanskih zemalja - 2004-04-21


Glavne teme današnjeg samita su jačanje regionalne saradnje, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, liberalizacije i harmonizacije viznog režima, racionalnijeg funkcioniranja prometa, telekomunikacija i energetike.

Otvarajući Samit predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić rekao je da je BiH danas na dobrom putu da postane funkcionalna država sa nadležnostima i institucijama koje će omogućiti punopravno članstvo u euroatlantskim integracijama.

Govoreći o procesu reformi u BiH, Tihić je izrazio uvjerenje da će BiH u junu ove godine biti primljena u Partnerstvo za mir na Samitu NATO-a u Istanbulu, te da će u septembru početi pregovore sa Evropskom unijom za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Istaknuvši kako je bilateralna i multilateralna saradnja zemalja regiona unaprijeđena, Tihić je rekao kako u narednom periodu treba intenzivirati saradnju u svim sferama naročito na polju viznog režima unutar regiona i prema zemljama Šengena, slobodnoj trgovini, zapošljavanju, tržištu energije...

Tihić je kazao kako se uprkos određenom napretku ne može biti zadovoljan saradnjom sa Tribunalom, posebno kada je riječ o hapšenju i izručenju najtraženijih zločinaca.

U radu Samita sudjeluju predsjednici Bugarske Georgi Parvanov, Rumunije Ion Iliescu, Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, v.d. predsjednika Makedonije Ljupčo Jordanovski, te premijeri Albanije Fatos Nano, Grčke Costas Karamanlis i Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Hrvatske Ivo Sanader.

Članovi BiH predsjedništva,kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić,imali su danas kratke,odvojene razgovore sa predsjednicima i premijerima koji učestvuju u radu današnjeg samita na kojima je razgovarano o regionalnoj suradnji.

XS
SM
MD
LG