Linkovi

Prije terorističkih napada održane vojne vježbe odbrane od napada avionima na zgrade - 2004-04-20


Dvije godine prije terorističkih napada na Sjedinjene Države, NORAD, Sjeverno američka komanda zračne odbrane, je izvela vježbu u kojoj se oteti avion obrušava na zgradu u Sjedinjenim Državama. Izvještava se da je i Pentagon imao planove da 2001 godine izvede vježbu simulirajući napad otetim avionima na Pentagon.

”Znamo da nas je Osama bin Laden mrzio, ali niko, barem, u našoj vladi, a mislim i u predhodnoj, nije mogao zamisliti tako masivan napad na zgrade otetim avionima.“

Predsjednik Bush je to ponovio u više navrata. Medjutim, prema pisanju lista USA Today, američki vojni planeri su izveli vježbu u kojoj borbeni avioni simuliraju da su oteti i obrušavaju se na zgrade u Sjedinjenim Državama, i to dvije godine prije stvarnih terorističkih napada.

NORAD je u pismenoj izjavi potvrdio da je takva vježba izvedena, naglašavajući da je to bila regionalna, a ne uobičajeno planirana vježba koja pokriva cijeli kontinent.

Planeri iz Pentagona su takodjer bili zamislili napad na Pentagon u aprilu 2001. godine. Prema jednom e-mailu iz Pentagona, plan je predvidjao da teroristička grupa otima putnički avion i sa njim se obrušava na zgradu Pentagona. E-mail je pribavljen od organizacije Projekat za nadgledanje vlade, čiji član, Peter Stocton kaže: Ljudi koji su nam to dali bili su očito u odredjenom periodu zabrinuti da bi se takvo šta moglo desiti i vršili su snažan pritisak da se odgovor uvježba.

Ideja vježbe je bila provjera brzine reagovanja borbenih aviona, na takvu moguću prijetnju, ali su plan na kraju odbili viši zvaničnici, kao isuviše nerealan.

XS
SM
MD
LG