Linkovi

Koordinacija najvaznija za uspješnu tranziciju snaga sa NATO na EU u BIH - 2004-04-20


Kako su i najavili zvaničnici u Briselu, do juna i samita NATO lidera, na kojem bi se trebala objaviti smjena misija u BiH, Unija i vojni savez usaglašavaju planove i"pripremaju teren". Tako je protekao i današnji sastanak Sjevernoatlantskog vijeća sa Sigurnosno-političkim komitetom Europske unije.

Ono što je postojalo samo u željama i javnim istupima europskih političara, njihova želja da preuzmu vojnu misiju u Bosni i Hrrecegovini, dobilo je danas još jedno čvrsto uporiste: uobličen je tzv. Generalni koncept, kojega potpisuje visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, a koji sadrži sve političko- vojne elemente neophodne za početak sigurnosnog angažovanja Unije u BiH, planiranog za kraj ove ili početak naredne godine.

O vojnoj komponenti toga plana danas je NATO ambasadore i članove Sigurnoso- političkog komiteta EU upoznao njemački admiral Reiner Feisst, kojem će u "europskom scenariju" biti povjerena dužnost "strateškog zapovjedništva " misije. Danas okupljeni zvaničnimci nisu željeli dati detalje vojnog plana, ali ukazuju na činjenicu da je admiral istodobno i zamjenik glavnog zapovjednika vojnih snaga NATO u Europi. To, tvrdi se, osigurava "najviši novo koordinacije dvije organizacije tokom europske sigurnosne misije na bh tlu.

O tome glasnogovornica Solaninog ureda, Cristine Gallach kaže:

"Generalni koncept, koji je najssiri okvir za naše vojne planove je već predstavljen. O njemu je diskutirao Vojno sigurnosni komitet, o njemu će se, takodje, izjasniti i ministri vanjskih poslova EU, narednog ponedjeljka u Luksemburgu. Ako ga odobre, to će i zvanično biti baza za naš vojni angažman u Bosni i Hercegovini, koristeći NATO kapacitete. Sve to, naravno, ukoliko bude donijeta formalna odluka o misiji na NATO samitu, juan ove godine u Istambulu".

Isti izvor naglašava da je u ovom trenutku koordinacija od posebne važnosti- za što uspješniju i "bezbolniju" tranziciju snaga sa NATO na EU, kao i problem mogucheg odlaska Amerikanaca sa snagama vojnog saveza, što će, neizostavno, uzročiti prazninu koju moraju popuniti Europljani.

XS
SM
MD
LG