Linkovi

C.Powell negira tvrdnje iz knjige Boba Woodwarda: Plan za napad - 2004-04-20


Državni sekretar Colin Powell kaže da je u potpunosti podržavao odluku predsjednika Busha da ide u rat protiv Iraka. U posebnom intervjuu, reagirajući na knjigu novinara Washingon Posta, Boba Woodwarda - Plan za napad, gospodin Powell negira i tvrdnje da je predsjednik odluku o invaziji Iraka donio još u januaru prošle godine.

Državni sekretar Colin Powell je jučer zanijekao da je bio izostavljen iz razgovora o Iraku unutar administracije predsjendika Busha, ili da je bio neodlučan u vezi planom o skidanju sa vlasti Saddama Husseina. U intervjuu za Associated Press, on je rekao da je od početka bio posvećen ratnim planovima predsjednika Busha u slučaju neuspjeha diplomatskog rješenja i da je bio dobro informiran o Bushovoj strategiji.

Osporavajući tvrdnje Boba Woodwarda iz njegove nove knjige Plan napada, gospodin Powell kaže da su se predsjednik Bush i svi njegovi savjetnici za pitanja sigurnosti složili u augustu 2002. godine da traže diplomatsko rješenje kroz Vijeće sigurnosti UN-a, i idu u rat ukoliko diplomacija ne uspije.

Gospodin Powell opovrgava tvrdnje Boba Woodworda da je predsjednik Bush odluku da ide u rat protiv Iraka donio 11 januara i da je ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu, princ Bandar, tog dana bio informiran o odluci. Ističući da konačna odluka nije donesena do marta, Collin Powell kaže: Pitanje koje se postavlja izgleda je u tome da je princ Bandar bio informiran o planovima, uz sugestiju da ja nisam. Naravno da jesam, bio sam dobro upoznat sa planom i znao sam da je princ Bandar o tome informiran.

Komentirajući odluku Španije da povuče svoje vojnike iz Iraka gospodin Powell je rekao: Mi smo razočarani, razočarani jer smo u sred aktivne kampanje i iznenada se vojnici povlače. Zadovoljan sam što je toliko drugih koalicijskih partnera u posljednjih dan dva izjavilo da ostaju na kursu. Možda će biti još nekih zemalja koje smatraju neophodnim da povuku svoje vojnike. To ćemo vidjeti narednih dana.

Državni sekretar Powell je rekao da očekuje da UN odobri novu rezoluciju o mirovnim snagama u Iraku prije nego Amerika 30 juna prenese političku vlast na iračane.

U isto vrijeme Bijela kuća je negirala i tvrdnje iznesene u knjizi Boba Woodwarda da je saudijski princ Bandar bin Sultan obećao predsjedniku Bushu smanjiti cijene nafte nekoliko mjeseci prije izbora kako bi pomogao američkoj ekonomiji na dan predsjedničkih izbora.

Gospodin Woodward je za tv mrežu CBS u nedjelju rekao da je porodica saudijskog princa u prijateljskim odnosima sa predsjednikom Bushom i njegovom porodicom.

Upitan da opiše razgovore izmedju Bijele kuće i princa Bandara oko smanjivanja cijena nafte prije izbora, glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je jedino rekao da je princ Bandar 1. aprila posjetio Bijelu kuću i obećao da će svjetsku ekonomiju zaštititi od naftnog šoka. Princ Bandar je rekao da će Saudijska Arabija poduzeti akcije kako bi osigurala da cijene sirove nafte ostanu izmedju 22 i 28 dolara po barelu, idealno u prosjeku od 25 dolara, rekao je McClellan.

Direktor za komunikacije Bijele kuće, Dan Bartlett je zanijekao optužbe iznesene u knjizi Boba Woodwarda.

”Nije bilo obećanja princa Bandara da će cijene nafte zadržati na odredjenom nivou prije izbora.“

Komentirajući mogući dogovor, vjerovatni Demokratski kandidat za predsjendika, John Kerry je rekao kako se nada da američki narod neće biti zatočenik tajnih dogovora izmedju predsjednika Busha i Saudijaca.

Ako je istina da su cijene nafte u Americi vezane za američke izbore, vezane za tajni sporazum Bijele kuće, to je sramotno i neprihvatljivo za američki narod, rekao je senator Kerry tokom kampanje na Floridi.

XS
SM
MD
LG