Linkovi

Jordanski kralj Abdulah odgodio susret sa predsjednikom Bushom - 2004-04-20


Jordanski kralj Abdulah je odgodio susret sa predsjednikom Bushom navodeći kao razlog predsjednikovu podršku planu Izraela da zadrži kontrolu nad većinom Zapadne obale. Dvojica lidera su se sutra trebali sastati u Washingtonu, ali je iz jordanske kraljevske palače saopćeno da susret neće biti održan dok Jordan ne razjasni poziciju Sjedinjenih Država prema mirovnom procesu na Srednjem istoku, i konačnom statusu palestinskih teritorija. Iz Bijele kuće kažu da će susret Bush-Abdullah biti održan sljedećeg mjeseca.

Da li odluka predsjednika Busha da podrži plan izraelskog premijera Ariela Sharona predstavlja promjenu u američkoj politici i kakve su moguće posljedice u sljedećem prilogu istražuje, Amy Katz.

Nije jasno zašto je predsjednik učinio ovaj zaokret, zašto taj poziv u ovom momentu na ključni zaokret u politici, ali je to sigurno zaokret. Sjedinjene Države su podržavale formulu dvije države. To podrazumjeva palestinsku državu bez izaelskih naselja na Zapadnoj Obali i Gazi i sigurnosne garancije za Izrael, kaže Ted Carpenter politički analitičar iz Cato instituta u Washingonu.

Nakon susreta sa izraelskim premijerom, Arielom Sharonom, predsjednik Bush je rekao da se palestinske izbjeglice mogu naseliti u budućoj palestinskoj državi, ne u Izraelu. Pravo raseljenih da se mogu vratiti u svoje domove dugo je bila okosnica u Izraelsko-Palestinskim pregovorima. Palestinci su uvijek insistirali da im povratak mora biti dozvoljen.

Meyrav Wurmser, direktor Cantra za politiku na Srednjem istoku na institutu Hudson u Washingonu kaže da izjava predsjednika Busha predstavlja manji zaokret u politici nego se to čini.

Meyrav Wurmser - Hudson institut: Rješenje bez prava za povratak, još uvijek podrazumjeva dvije države. Ukoliko se pruži pravo na povratak nema jevrejske države. Povratak miliona palestinaca na izraleski prostor je propast Izraela.

Pitanje izbjeglica trebalo bi se rješavati u takozvanom finalnom statusu pregovora u okviru od Sjedinjenih država i šire medjunarodne zajednice podržane Mape puta, mirovnog plana koji, kaže državni sekretar Colin Powell, još nije mrtav.

Sva neseljenička naselja iz Gaze će biti povučena i četiri naselja za Zapadne obale i to je početak procesa. To nije kraj procesa i mislim da se medjunarodna zajednica može udružiti oko ovog prijedloga i pomoći palestincima da za sebe izgrade bolji život u Gazi nakon uklanjanja naselja i izraelskih odbrambenih snaga i može odpočeti proces pokretanja razgovora, pregovora i na kraju razgovora o finalnom statusu, što je sve dio Mape puta, kaže gospodin Powell.

Dr. Wurmser nije optimist.

Meyrav Wurser: Mislim da mirovni proces neće u skoroj budućnosti krenuti na bolje.

Neki su eksperti takodjer zabrinuti da će preokret u američkoj politici dalje pogoršati reputaciju Sjedinjenih Država u muslimanskom svijetu, u kojem se na Ameriku više ne gleda kao nepristrasnog moderatora zbog njene snažne podrške Izraelu.

XS
SM
MD
LG