Linkovi

Podpredsjednik Cheney u Kini - 2004-04-20


Prilikom svoje posjete Kini potpredsjednik Dick Cheney je govorio studentima na univerzitetu Fudan u Šangaju. Kako je on tom prilikom istakao, na istom mjestu je prije dvadeset godina govorio bivši predsjednik Sjedinjenih država Ronald Regan. U to vrijeme gospodin Regan je govorio suštinu ekonomske i političke slobode. Slobodne institucije, rekao je tada gospodin Regan, odražavaju poštivanje specijalnih sposobnosti pojedinca i njegovog specijalnog prava da donosi vlastite odluke i upravlja svojim životom.

U odnosu na vrijeme prije dvadeset godina, mnogi kineski građani su sada slobodni da sami izaberu svoj životni put, da izberu karijeru, da posjeduju imovinu, da putuju. Kina se otvorila prema svjetskoj ekonomiji i postala jedna od glavnih trgovačkih zemalja u svijetu. Ovo je dovelo do snažnog ekonomskog rasta zahvaljujući kojem je došlo do povećanja životnog standarda velikog broja kineskih građana. Kada ljudi imaju slobodu da upravljaju vlastitim životom i da uživaju plodove svoga rada, rekao je potpredsjednik Cheney, oni tada vrijedno rade i doprinose više dobru svoje zajednice. Kada iskuse prednosti ekonomske slobode oni teže za većom slobodom u izražavanju svojih pogleda i izboru svojih lidera. Ekonomski razvoj je važan kako bi svaki pojedinac mogao voditi život ispunjen udobnošću i dostojanstvom, rekao je gospodin Cheney. Prema njegovim riječima materijalna dobra sama po sebi ne mogu zadovoljiti najdublje čežnje ljudskog srca; to se može desiti samo kada postoji puna sloboda vjeroispovijesti, govora, udruživanja i svijesti.

Ove slobode su u Kini još uvijek nedostupne. Ovo je jasno rečeno u rezoluciji koju su predložile Sjedinjene države na sastanku UN-ve Komisije za poštivanje ljudskih prava u Ženevi. Richard Williamson američki predstavnik u toj komisiji kaže da smo na žalost svjedoci nazadovanja po pitanju ključnih ljudskih prava. Učestalo je hapšenje demokratskih aktivista. Rezultati koje kineska vlada ostvaruje na Tibetu su i dalje su slabi.

Zbog ovakvog nazadovanja Sjedinjene države su komisiji priložile rezoluciju o Kini. Rezolucija je međutim odbačena u proceduralnom glasanju. Ipak, kako je to nagalasio potpredsjednik Cheney kineskim studentima u Šangaju, želja za slobodom je univerzalna. To je nešto što su uspješna društva i mudri lideri naučili da njeguju a ne da se toga boje.

XS
SM
MD
LG