Linkovi

Falluja: Američki zvaničnici postigli sporazum s lokalnim vodjama - 2004-04-20


Američki zvaničnici kažu da su postigli sporazum s lokalnim vodjama u gradu Falluji, kojem je cilj smanjiti napetosti koje su se stvorile tokom nekoliko nedjelja sukoba izmedju vojnika koalicije i iračkih naoružanih grupa. Glasnogovornik koalicije Dan Senor je rekao da prema sporazumu koalicione snage neće nastaviti svoje ofanzivne operacije ako svi stanovnici Faluje predaju svoje ilegalno teško naoružanje. Također je postignut dogovor na ubrzanom obnavljanju zajedničkih patrola koalicije i iračkih policajaca.

U medjuvremenu, koalicione snage su i dalje u visokom stanju pripravnosti u gradu Najafu, gdje su pobunjenici šiitskog klerika Moqtade al Sadra objavili dvodnevno primirje kako bi omogućili obilježavanje godišnjice smrti proroka Muhammada. Istovremeno, američki zvaničnici kažu da će predsjednik Bush imenovati ambasadora u UN-u Johna Negropontea za novog američkog adminsitratora u Iraku, koji bi trebao tu dužnost preuzeti nakon 30 juna, kada se suverenitet preda Iračanima.

U odvojenom razvoju događaja, autor nove knjige o pripremama Bushove adminsitracije za rat u iraku Bob Woodward navodi da je saudijski ambasador u Sjedinjenim državama, princ Bandar bin Sultan, obećao predsjedniku Bushu da će njegova zemlja smanjiti cijene nafte prije novembarskih izbora, kako bi se ojačala američka ekonomija i šanse za ponovni izbor gospodina Busha. Bijela kuća nije komentirala ovakve navode.

Predsjednik Bush je rekao španskom premijeru da žali zbog španske odluke da svoje trupe povuče iz Iraka. Novi španski premijer, Jose Luis Rodriguez Zapatero, je danas telefonirao predsjedniku Bushu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da je tokom petominutnog razgovora, gospodin Bush izrazio žaljenje zbog odluke Španije za iznenadno povlačenje, pozvavši da se ono obavi na koordiniran način kojim se ne bi ostale koalicione snage u Iraku izlagale riziku.

Gospodin Zapatero je jučer objavio, dan nakon što je položio zakletvu, da je odobrio da španske snage napuste Irak što je prije moguće, što je obećanje koje je dao prije izbora prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG