Linkovi

ISTRAJAVANJE NA KURSU U IRAKU - 2004-04-19


Predsjednik George W. Bush je kazao da su američki ciljevi u Iraku ”ograničeni i čvrsti“. Treba nam neovisan, slobodan i siguran Irak, rekao je predsjednik Bush. Sjedinjene Američke države će istrajati sve dok ovaj cilj ne bude postignut. Nedavno nasilje, kazao je predsjednik Bush, je rezultat nastojanja ostataka režima Sadama Huseina, islamskih militanata i sljedbenika radikalnog šiitskog vjerskog vođe Moqtada al Sadra da iz Iraka istjeraju amerikancima predvođenu koaliciju i unište težnje iračkog naroda.

Nasilje kojeg smo svjedoci je borba za vlast ovih ekstremnih i bezočnih elemenata, rekao je predsjednik Bush. Ne radi se o građanskom ratu.Ne radi se o narodnom ustanku. Na većem području Iraka je stanje relativno stabilno. Većina Iračana odbija nasilje i protive se diktatorstvu. Na forumima na kojima se sastaju Iračani kako bi razgovarali o političkoj budućnosti, kao i o radu Iračkog upravljačkog vijeća, Iračani su jasno izrazili svoja opredjeljenja. Oni žele snažnu zaštitu individualnih prava, oni žele neovisnost i oni žele svoju slobodu, riječi su predsjednika Busha.

Kao ponosan i neovisan narod, kazao je gospodin Bush, Iračani ne podržavaju beskonačnu okupaciju, niti to podržava Amerika. Upravo zato se i dalje istrajava na planu da se vlast preda narodu. 30.juna, prijelazni administrativni zakon, sa snažnim setom Zakona o zaštiti ljudskih prava, će zaživjeti. Izbori za Narodnu skupštinu će biti odražni u januaru 2005. godine. Oni koji budu izabrani u skupštinu će izraditi nacrt stalnog Ustava kojeg će predstaviti glasačima u oktobru 2005 . godine. Predsjednik Bush je kazao da će Irak ili biti mirna, demokratska zemlja ili će opet biti izvor nasilja, raj za teror i opasnost koja prijeti Americi i svijetu.

Kako je rekao predsjednik Bush posljedice propusta u Iraku bile bi nezamislive. Svaki prijatelj Amerike i Iraka bio bi zatvoren ili ubijen ukoliko se novi tiranski režim uzdigne. Svaki neprijatelj Amerike i svijeta bi slavio, proklamirajući našu slabost i iskoristio pobjedu kako bi regrutirali novu generaciju ubica, rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush kaže da Sjedinejne Američke Države i njene saveznice imaju sredstva i da će odnijeti pobjedu u Iraku. Irak će biti slobodna , neovisna zemlja i Amerika i Srednji istok će biti sigurnija mjesta zbog toga. Mi služimo slobodi, kazao je gospodin Bush, a to je uvijek i svugdje razlog za koji se vrijedi zauzeti.

XS
SM
MD
LG