Linkovi

Visoki predstavnik smjenio načelnika Generalštaba Vojske RS - 2004-04-16


Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown smijenio je danas načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvjetka Savića i oficira za vezu Vlade RS sa Haškim tribunalom Dejana Miletića zbog, kako je istakao "sistematske opstrukcije" vlasti RS prema radu Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Ashdown je na press konferenciji u Sarajevu rekao da je ministrima unutarnjihj poslova i odbrane RS Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozoreje da ostvare punu saradnju sa Komisijom za ispitivanje događaja u Srebrenici i dao im rok od dvije nedjelje, da kako je rekao, poprave stanje.

Visoki predstavnik je od premijera RS Dragana Mikerevića zatražio da smjeni predsjednika Komisije Marka Arsovića, jer se, kako je naveo, pokazalo da on ne može da odgovori pritiscima ovog posla.

Lord Ashdown također traži od predsjednika RS Dragana Čavića i premijera Dragana Mikerevića da se lično uključe u rad Komisije, ističući da će ih smatrati lično odgovornim za njen rad.

Visoki predstavnik je odlučio produžiti rad Komisije za Srebrenicu do kraja prve sedmice juna, a ne do 12. oktobra, kako je odlučila Vlada RS, kako bi NATO prije samita u Istanbulu mogao razmotriti ispunjavane uvjeta za pristupanje BiH Partnerstvu za mir.

XS
SM
MD
LG