Linkovi

SASTANAK BUSH -BLAIR - 2004-04-16


Premijer Blair sastao se sa predsjednikom Bushom u Ovalnom uredu Bijele Kuće nakon čega su dvojica lidera održala zajedničku konferenciju za štampu.

Gospodin Bush je tom prilikom rekao da će se ispoštovati rok od 30. juna za transfer suverenitea prelaznoj iračkoj vladi i da će toga dana prestati da postoji Privremena koaliciona uprava.

Jedno od ključnih obećanja koje smo dali iračkom narodu, rekao je predsjednik Bush je sljedeće: oni će imati kontrolu nad svojom zemljom. Nijedan građanin Amerike ili Britanije ne bi želio da njihovom zemljom vlada neko drugi pa to ne žele ni Iračani. To je razlog zbog kojeg će se predaja suvereniteta izvršiti kada je planirano 30. juna. Taj transfer će pokazati iračkom narodu da naša koalicija nije zainteresovana za okupaciju. Toga dana biće ukinuta Privremena koaliciona uprava ali će koalicione snage ostati u Iraku kako bi pomogle novoj vladi da uspije, riječi su predsjednika Busha.

I predsjednik Bush i premijer Blair su podržali prijedlog izaslanika Ujedinjenih nacija Lakhdara Brahimia o ustroju vlade nakon 30. juna. Na čelu predložene iračke vlade nalaziće se premijer , predsjednik države i dvojica potpredsjednika.

Oba lidera su obećala da će ostati čvrsti u svojoj posvećenosti u Iraku bez obzira na povećano nasilje posljednjih sedmica od strane radikala. Kako je rekao premijer Blair, nije bilo lako ni ranije a nije ni sada. On je od sveg srca izrazio sućut američkim i britanskim trupama i trupama iz svih zemalja iz sastava koalicije a također i civilima iz brojnih zemalja. Mi žalimo za svakim izgubljenim životom, rekao je gospodin Blair i odajemo im počast kao i njihovim porodicama za njihovu hrabrost i njihovu žrtvu i za uzvrat im obećavamo da ćemo završiti posao kako bi smo osigurali da njihova hrabrost i žrtva nisu bili uzaludni, riječi su britanskog premijera.

Što se tiče drugog ključnog problema -Srednjeg istoka -oba lidera su izrazila podršku planu izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju Izraela sa nekih okupiranih teritorija dok bi na nekim dijelovima ta naselja ostala.

XS
SM
MD
LG