Linkovi

Brisel: Formirana Madjunarodna komisija za Balkan - 2004-04-16


Balkanske zemlje su dobile još jednog posrednika u procesu približavanja Evropskoj uniji- riječ je o Medjunarodnoj komisiji za Balkan, čije je osnivanje danas objelodanjeno u Briselu, a u čijem radu, pored ostalih učestvuju i nekadašnji medjunarodni posrednik u BiH, Carl Bildt, bivši bh premijer, Zlatko Lagumdžija, nekadašnji makedonski predsjednik Kiro Gligorov, te doskorašnji ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Goran Svilanović.

Na inicijativu i uz pomoć njemačkog fonda Robert Bosch, belgijske fondacije "Kralj Bodovejin", te fondacije Charles Stewart Mott iz SAD, uspostavljena je Medjunarodna komisija za Balkan, čiji prvenstven zadatak je posredovati izmedju onih koji donose odluke i onih na koje se one odnose, kada je u pitanju bakanski region. Komisija bi svojim zapažanjima i smjernicama trebala biti od koristi i novom sazivu Europske komisije, proširenom za deset novih članica "europske porodice".

Novim savjetodavnim tijelom će predsjedavati nekadašnji italijanski premijer Giuliano Amato, a činiće je 17 članova, koji su bili ili su još uvijek aktivno uključeni u politički život regiona.

Medju njima su i bivši njemački i makedonski predsjednici, Richard von Weizsäcker i Kiro Gligorov, nekadašnji švedski premijer i medjunarodni izaslanik u BiH, Carl Bildt, bivši bh premijer Zlatko Lagumdžija, kao i sada već bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Goran Svilanović.

Tu su još i bivši albanski premijer Iljir Meta, nekadašnji belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, aktuelni ministar vanjskih poslova Rumunije, Mircea Geoana, te novi član Europske komisije iz Slovenije, Janez Potočnik. Uz njih su i predstavnici iz Velike Britanije, Francuske, Amerike, madjarske, Hrvatske, Grčke i Turske.

Kako se naglašava, cilj medjunarodne komisije za Balkan je uspostavljanje "vizije integracije zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju i ostale medjunarodne strukture". Komisija bi trebala ukazivati na već postignute uspjehe, te svojim savjetima podržati akcije regionalnih vlada i medjunarodne zajednice usmjerene ka integraciji Balkana u europske i medjunarodne asocijacije.

Očekuje se da će Medjunarodna komisija za alkan tokom narednih 8 mjeseci obaviti tri studijska putovanja balkanskim regionom, koja će rezultirati konačnim izvještajem čije objavljivanje se očekuje početkom proljeća naredne godine.

XS
SM
MD
LG