Linkovi

Naučnici upozoravaju na skori veliki zemljotres u Sjedinjenim Državama!? - 2004-04-16


Naučnici u Kaliforniji su javnosti prikazali novi uredjaj koji je, kako navode, upozorio na mogućnost jednog velikog zemljotresa u Sjedinjenim Državama prije septembra mjeseca.

Znanstveni tim sa Univerziteta u Los Angelesu - UCLA - je predstavio nalaze istraživanja u cilju kratkoročnog predskazivanja zemljotresa, na godišnjoj seizmološkoj konvenciji u Palm Springsu.

Znanstvenici su izmedju ostaloga kazali da su u mogućnosti predvidjeti veliki zemljotres praćenjem manjih potresa i izučavanjem obrazaca seizmičkih aktivnosti koje bi, pretpostavljaju, mogle voditi težim zemljotresima u budućnosti.

Lider znanstvenoga tima, Ruski naučnik Vladimir Kellis Borok, kaže kako tim vrši testiranja metoda kojim se predvidio zemljotres u okviru nekoliko mjeseci.

Ukazivanje na mogućnost potresa u kraćem periodu, ključno je za područja poput Južne Kalifornije, ispod čije površine prolaze zemljine žile isprepletene u bezbroj raskrižja, i sklone stalnom podrhtavanju.

Tim kalifornijskog univerziteta je do sada testirao metodu s osrednjim uspjehom. Njima se izmedjuostaloga pripisuje uspješno predvidjanje prošlogodišnjeg zemljotresa u blizini Hokaida, u Japanu, te potresa u centralnoj Kaliforniji prošlog decembra. Ovaj puta tim je objavio da je mogućan veliki zemljotres na jugu Kalifornije vjerovatno prije slijedećeg septembra.

Panel stručnjaka koji rade za vladu Kalifornije, medjutim, je samo djelomično stao iza predvidjanja univerzitetskog tima. Seizmolog sa Univerziteta Kalifornija, David Jackson, kaže:

”Svjestan sam da je izuzetno teško predvidjeti potres. U prošlosti je zaista bilo puno pogrešnih predvidjanja, a i ovo je samo experiment, pa se i ne bih iznenadio ako ne prodje.“

Neki naučnici na konvenciji u Palm Springsu su bili optimistični, ali i oni dodaju da predstavljena teorija mora biti dokazana tijekom vremena na vrlo konkretnim primjerima predvidjenih manjih potresa koji bi se potom i dogodili.

XS
SM
MD
LG