Linkovi

Kao ponosni i nezavisni ljudi iračani ne podržavaju dugoročnu okupaciju - 2004-04-16


U Iraku je postignuto mnogo uspjeha od kada je ta zemlja prije godinu dana oslobođena tiranije Saddama Husseina. Neprijatelji slobode još uvijek pokušavaju da destabilizuju Irak. Predsjednik George W Bush kaže da nasilje koje smo vidjeli je nastojanje ekstrema i nemilosrdnih elemenata da prigrabe vlast. To nije građanski rat, kaže predsjednik Bush, to nije narodni ustanak.

Ostatci režima Saddama Husseina, islamski militanti i strani teroristi dijele zajednički cilj a to je da otjeraju koaliciju iz Iraka i uskrate slobodu iračkom narodu. Predsjednik Bush kaže da koalicija međutim neće odustati od svog cilja predaje vlasti u ruke iračkog naroda 30. juna.

”30. juna kada se zaviori zastava slobodnog Iraka irački zvaničnici će preuzeti punu odgovornost nad ministarstvima i vladom. Toga dana privremeni ustav uključujući i zakon o ljudskim pravima koji je bez presedana u arapskom svijetu postaće pravosnažni.“

Do januara mjeseca 2005. god. biće održani izbori za državni parlament. Oni koji budu izabrani u taj parlament će potom izraditi nacrt stalnog ustava. Do oktobra 2005. god. održaće se referendum na državnom nivou za usvajanje novog iračkog ustava.

Ovaj rok je važan rekao je predsjednik Bush zbog toga što irački narod želi da preuzme vlast što je prije moguće. Kao ponosni i nezavisni ljudi, kaže gospodin Bush, iračani ne podržavaju dugoročnu okupaciju a ne podržava je ni Amerika.

”Mi nismo imperijalistička sila kao što to zemlje poput Japana i Njemačke mogu potvrditi. Mi smo oslobodilačka sila što mogu potvrditi zemlje u Evropi i Aziji. Američki ciljevi u Iraku su limitirani i čvrsti: Mi težimo nezavisnom, slobodnom i bezbjednom Iraku.“

Preuzimanje suvereniteta, rekao je gospodin Bush, zahtijeva da mi pokažemo povjerenje u Iračane i mi to povjerenje imamo. Mnogi irački lideri pokazuju veliku ličnu hrabrost i njihov primjer će i kod drugih pobuditi isto osjećanje. Prenos suvereniteta također zahtijeva atmosferu sigurnosti. Koalicija će nastaviti da se maksimalno zalaže da zaštiti nevine civile ali neće dozvoliti širenje haosa i nasilja.

Mi nećemo povući obećanje koje smo dali, kaže predsjednik Bush. 30. juna irački suverenitet će biti predat u ruke Iračanima.

XS
SM
MD
LG