Linkovi

EU neće priznati promjenu granica na Srednjem Istoku - 2004-04-16


Komentirajući susret američkog predsjednika Busha i izraelskog premijera Sharona, irsko Predsjedništvo EU pozdravlja Bushovo reafirmiranje američkog opredjeljenja ka Smjernicama za Bliski Istok i rješenju problema koje vodi ka formiranju dva državna entiteta, od kojih jedan pretpostavlja neovisnu palestinsku državu. Medjutim, istovremeno se upozorava da Unija neće priznati promjenu granica nastalu nakon 1967. goduine i tadašnje uspostave granica u regionu.

Irski ministar vanjskih poslova, Brian Cowen, govoreći u funkciji predsjadavajućeg Vijećem EU, pozdravio je danas američku namjeru da podrži formiranje palestinske države, kao što je "primio na znanje" i prijedloge izaerlskog premijera vezane za uvjete povlačenja iz Gaze.

S tim u vezi, poziva se na zaključke Europskog vijeća sa njegovog martovskog skupa, koji podržavaju povlačenje, praćeno ispunjavanjem jasno naglasšenih uvjeta. Europljani podvlače da konačna rješenja moraju biti "ispregovarana i dogovorena" izmedju izraelske i palestinske strane.

Ovom prilikomje ministar Cowen je takodje podsjetio na stav Europskog vijeća da Unija neće prihvatiti nikakve promjene granica, utvrdjenih prije 1967. godine, sem onih koje budu posljedica sporazuma dvije strane.

Josš jednom se podsjeća da EU stoji iza Smjernica koje naglašavaju da konačno i trajno rješenje izarelsko-palestinskog konflikta mora uključiti pravično i realistično rješenje pitanja zbjeglih.

Irci se nadaju da će o ovome imati priliku razgovarati sa američkom stranom u petak, tokom susreta u Irskoj, do kada će Unija o svome stavu konsultirati i partnerske zemlje i ostale moguće aktere rješenja bliskoistočne krize.

XS
SM
MD
LG