Linkovi

Osama bin Laden evropskim zemljama nudi primirje - 2004-04-15


Dvije arapske televizijske stanice su objavile audio traku za koju je rečeno da ju je snimio Osama bin Laden. Muški glas na traci evropskim zemljama nudi primirje ukoliko ovuku svoje trupe iz islamskih zemalja, i obećava da će primirje započeti u onom trenutku kada evropski vojnici napuste islamske zemlje, dodajući da ponuda vrijedi tri mjeseca. Analitičari američkih obavještajnih službi smatraju da je ova traka vjerovatno autentična.

Britanski i drugi evropski zvaničnici su odmah odbili ovu ponudu govoreći da se radi o nastojanju da se unese razdor među zapadnim zemljama u njihovoj borbi protiv terorizma. Glas na traci je također kazao da je prošlomjesečni bombaški napad na voz odmazda za španske akcije u Iraku, Afgansitanu i drufim dijelovima muslimanskog svijeta.

U medjuvremenu su američki zvaničnici izjavili da je moguće da se neophodnom osoblju diplomatskih predstavništava Washingtona u Saudijskoj Arabiji, naredi evakuacija. Mediji navode riječi zvaničnika u Washingtonu da bi se takva jedna odluka mogla donijeti u sljedećih nekoliko dana.Jučer je američka ambasada u Saudijskoj Arabiji obnovila upozorenje američkim građanima o mogućim terorisitčkim napadima u kraljevstvu.

XS
SM
MD
LG