Linkovi

Amnesty International zabrinuta zbog civila u Falluji - 2004-04-15


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International je izdala javni proglas vezan za dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze civili u iračkom gradu Falluji, pozivajući na poštivanje medjunarodnih ljudsikih prava i neovisnu istragu.

Proglas pod naslovom " Nastavlja se danak civila", iskazuje ozbiljnu zabrinutost medjunarodnih humanitaraca za sve veći broj civilnih žrtava u Iraku.

Vjeruje se da je barem pola od 600 ubijenih Iračana koji suživot izgubili tokom borbi u Falluji, bilo civili - mnogi od njih žene i djeca. Računa se da su hiljade civila napustili grad, tražeći spas pred borbama.

"Civili nastavljaju da plaćaju najvišu cijenu. Tragedija mora biti zaustavljena a krivci za pogibije civila moraju odgovarati", poručuje Amnesty International.

Za utjecajnu medjunarodnu humanitarnu organizaciju je očito da su strane umiješane u sukob, koalicione snage i naoružane iračke grupe, prekršile medjunarodne humanitarne zakone, što podvlači potrebu za cjelovitom i nepristrasnom istragom.

Amnesty International strahuje od mogućeg nastavka sukoba, sumnjajući u čvrstinu postignutog primirja. U tom slučaju, upozorava se, civili Falluje bi se opet mogli naći usred borbi i ozbiljne humanitarne krize.

XS
SM
MD
LG