Linkovi

Pasoši mudžahedina poginulih u Bosni prepravljani za nove regrute - 2004-04-14


Nalazi španske, italijanske i njemačke policije ukazuju da je teroristička grupa Ansar al Islam, odgovorna za napad u Madridu, 11. marta, imala učešća i u regrutovanju i treningu mudžahedina u Bosni i Hercegovini. Grupa sredstva za terorističke akcije nabavlja, pored ostalog, i krivotvorenjem dokumenata i krijumčarenjem ljudi iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka u Europu.

Izvori bliski španskim istražiteljima su uvjereni da se teroristi grupe pod nazivom Ansar al-Islam, oji su vjerovatni počinitelji bombaškog napada u Madridu, finansiraju tako što tajnim kanalima krijumčare imigrante iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka u Europu, prebacujući ih preko granica i dajući im falsifikovane putne isprave.

Široka europska istraga, započeta nakon terorističkog napada na Madrid, otkrila je, prema tvrdnjama medija, umješanost grupe Ansar i u regrutovanje i trening mudžahedina u Bosni i Hercegovini. Otkriveno je to na osnovu poziva zapovjednika sa terena, iz kampa mudžahedina kraj Zenice, upućenim tokom 1995. godine "šefu" u Madridu, tokom kojih se on žali na lošu pripremljenost regruta i loš kvalitet putnih isprava kojima ih je snabdjela madridska centrala terorista. Prema španskim istražiteljima, pasoši mudžahedina koji su poginuli u borbama u Bosni su prepravljani za nove regrute, jednostavnom izmjenom fotografija u njima.

Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, dobar dio mudžahedina se vratio u Španiju. Nova misija je bio Afganistan, preko kojega se stizalo prelaskom pakistanske granice...

Italijanska policija, koju citiraju europski mediji, tvrdi da je teroristička grupa odgovorna za napad u Madridu raspolagala širokom mrežom za regrutovanje novih pripadnika borbenih jedinica, čiji kampovi su smješteni u Iraku, kao i za transfer ilegalnih imigranata preko Turske i Grčke u Italiju.

Zahvaljujući njemačkoj policiji, poznata je i "tarifa usluga" terorista: svi koji su željeli ući u Europu kao ekonomski imigranti, mogli su za 700 EUR dobiti lažni pasoš, a ako su se željeli kao borci pridružiti nekoj od para-militarnih grupa koje teroristi pomažu, ta je cijena nessto niža- 300 EUR po osobi.

Široka europska istraga se nastavlja, a njeni objavljeni detalji ukazuju na vitalnost terorističke mreže i njeno prilagodjavanje novim uvjetima, pretvarajući je od "transportnog servisa" za ilegalne imigrante i "regrutnog centra" za nove teroriste, do organizacije sposobne za napade, poput onog izvedenog u Madridu 11. marta ove godine.

XS
SM
MD
LG