Linkovi

Evropa nakon Madrida - 2004-04-14


Nakon terorističkih napada u Madridu 11 marta, šok se mogao vidjeti u cijelom svijetu, ali nigdje više nego u Evropi. Esther Brimmer je pri centru za Transatlantske odnose u Washingtonu.

Ono što se promijenilo je da smo doživjeli veći teroristički napad na evropskom kontinentu i to je zaista povećalo zabrinutost javnosti za terorizam unutar Evrope.

Doktor Brimmer kaže da je surovost napada dovela do toga da ljudi u Evropi budu svjesniji da bi mogli biti sljedeća žrtva terorizma. Simon Serfaty je direktor evropskog programa pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

11 mart je, mislim, donio osjećaj urgentnosti za realnost globalne terorističke prijetnje. Vrsta urgentnosti koju smo mi u Sjedinjenim državama osjetili nakon 11 septembra 2001 sada dolazi bliže Evropljanima, jer su takve akcije došle u kontinentalni dio Evrope, unutar Evropske unije nakon nekoliko posrednih stanica.

Doktor Serfaty kaže da se politička dinamika unutar Evropske unije također izmijenila. On kaže da će unija sada ponovno započeti inicijative, kao odobrenje ustava, koji je prethodno zastao zbog neslaganja među zemljama članicama. Doktor Serfaty dodaje da sada u Evropi također postoji mješavina straha i ljutnje.

Dolazi do promjena u očekivanjima javnosti. Drugim riječima, prije 11 marta evropljani su mislili da postoji prijetnja, prijetnja je bila stvarna, ali ne neposredna, te je stoga bilo moguće za sve nas da ne zalazimo u osnovne uzroke prijetnje.

Doktor Serfaty kaže da je vrlo vjerovatno da će sada doći do veće suradnje između Evrope i Sjedinjenih država,osim kada je u pitanju Irak, što je rat kojem su se mnogi Evropljani protivili. To je nešto što je bilo očigledno u Madridu nakon napada, kada je na stotine hilajda Španaca izašlo na ulice kako bi žalili za žrtvama, izrazili svoj bijes zbog onoga što se desilo, zbog moguće povezanosti s učešćem Španije u ratu u Iraku, a što je viđeno kao pokušaj vlade da okrivi baskijske separatiste. Novi španski premijer koji se protivio ratu u Iraku je zaprijetio da će povući španske snage iz Iraka. Esther Brimmer vjeruje da bi to uzrokovalo probleme za američkog predsejdnika Busha.

Što se tiče administracije, ona mora imati i političku podršku svojih NATO saveznika i važan vojni doprinos kojeg daje Španija.

Ona dodaje da bi anti-ratno raspoloženje, zajedno s ekonomskim pritiskom u čitavom regionu, moglo signalizirati dodatnu političku promjenu u Evropi.

XS
SM
MD
LG