Linkovi

Slobodni Irak će pokazati da je Amerika na strani muslimana koji žele da žive u miru... - 2004-04-14


Predsjednik Bush se prvo obratio američkom narodu u povodu situacije u Iraku naglašavajući da su protekli dani bili teški, ali da nije riječ o gradjanskom ratu, niti masovnom ustanku i da većina iračana žele zaštitu individualnih sloboda, slobodu i demokraciju.

Slobodni Irak će pokazati da je Amerika na strani muslimana koji žele da žive u miru, kao što smo to većđ pokazali u Kuvajtu, na Kosovu, u BiH i Afganistanu.

Predsjednik je američkim vojnicima u Iraku obećao svaku pomoć koja im je potrebna, naglašavajući da je važno da se održi ustanovljeni rok predaje suvereniteta iračanima 30 juna.

Neuspjeh u Iraku bio bi sa nezamislivim posljedicama, i mi ćemo uspjeti u Iraku, rekao je predsjednik Bush u 17 minutnom obraćanju američkom narodu, ističući da bi volio vidjeti novu rezoluciju UN-a koja bi pozvala ostale države učestvuju u Iraku.

Odgovarajući na pitanje novinara predsjednik je rekao da je poredjenje Iraka sa Vijetnamom pogrešno i šalje pogrešnu poruku američkim vojnicima, kao i njihovim neprijateljima.

Novinar je pitao u vezi tvrdnji Bushove administracije da će američki vojnici u Iraku biti dočekani cvijećem, da će prihodi od iračke nafte isplatiti troškove, da Irak ima oružja za masovna razaranja. Sada kada se ništa od toga nije pokazalo tačnim kako to objašnjava američkom narodu i kako odgovara kritičarima da je rat u Iraku greška.

Predsjednik Bush je ostao pri tvrdnji da je rat pravedan...da je Saddamov režim loš i da je predstavljao opasnost...Znam da još nismo našli oružje za masovno razaranje, ali znam da su Amerika i svijet sigurniji bez Saddama Husseina, rekao je gospodin Bush.

Govoreći o aktuelnim saslušanjima Neovisne komisije o terorističkim napadima 11 septembra, pred kojom će i on sa podpredsjednikom Cheneyem odgovarati iza zatvorenih vrata, gospodin Bush je rekao da bi, kako se izrazio, njegova administracija pomjerila nebo i zemlju da spriječi te napade da je znala da dolaze. Mi nismo bili u ratnom stanju, a neprijatelj je bio u ratu sa nama.

Upitan da li bi se izvinuo američkom narodu zbog načina na koji je njegova vlada djelovala u vezi 11 septembra, gospodin Bush je odgovorio da je Osama bin Laden odgovoran za žrtve i treba biti izveden pred lice pravde.

Tokom jednosatne pres konferencije, treće ove vrste u dosadašnjem mandatu predsjednika Busha, niko ni na koji način nije spomenuo unutarnja američka pitanja. Irak i borba protiv terorizma su bili isključive teme.

XS
SM
MD
LG