Linkovi

Reakcije na press konferenciju predsjendika Busha - 2004-04-14


Na sinoćnju predsjednikovu press konferenciju veoma brzo su reagirali članovi anti-ratne organizacije ANSWER i neke od porodica žrtava stradalih u terorističkim napadima 11. septembra.

Članovi ove organizacije koja je organizirala brojne demonstracije u Americi otkad je izvršena invazija Iraka - kažu da nimalo nisu impresionirani predsjednikovim odgovorima na pitanja o nasilju koje prati okupaciju te zemlje.

Bill Hackwell, glasnogovornik grupe i vijetnamski veteran:

HACKWELL: Bio je to tek govor ispunjen neistinama. Na primjer, kad kaže: Mi tamo ostvarujemo napredak. Ako je išta ostvareno to je nazadak. Sjetite se 1. maja kada je rat proglasio završenim, e - od tog trenutka bivalo je samo gore i gore, kao i za irački narod. Ono što se sada dešava je narodni ustanak, otpor koji postaje sve snažniji i snažniji zbog ogromne mržnje prema okupaciji.

Kćerka Alice Hoaglan poginula je u avionu na letu 93 koji je srušen u Pennsylvaniji. Ona kaže da je spremna i da oprosti.

HOAGLAN: Mislim da bi se tu moglo raditi o tipično muškoj slabosti, o tome da muškarci ne znaju da se izvine, i spremna sam da mu to i oprostim. Mislim da mnogo krivice treba uputiti i na druge strane. Ne zaslužuje predsjednik da se sva krivica za 11. septembar svali na njega. Jasno je, ipak, da je on mogao uraditi bolji posao u kontroli onoga što mu je stizalo na sto, i istina je da je on značaj pitanja terorizma bio unekoliko umanjio u poredjenju s predsjednikom Clintonom.

XS
SM
MD
LG