Linkovi

Irak nakon godinu dana - 2004-04-14


Godina od kada je koalicija predvođena Sjedinjenim državama otpočela kampanju za oslobađanje Iraka donijela je napredak u mnogim oblastima uključujući tu zdravstvo,obrazovanje i ekonomiju. Režim Saddama Husseina je uklonjen i irački diktator će odgovarati za svoje zločine. Irak je na putu da 30. juna povrati svoj suverenitet.

Iračani su usvojili prijelazni ustav kojim se garantuju osnovna prava. Tu spadaju sloboda vjeroispovjesti i izražavanja, prava na miroljubivo okupljanje i pravo na jednakost pred zakonom. Diskriminacija zasnovana na polu, nacionalnosti ili religiji sada je striktno zabranjena.

Iračanima je dostupno više od stotinu novina i sedamdeset radio stanica. Snabdjevenost električnom energijom dostigla je sada predratni nivo. Iračka naftna infrastruktura se obnavlja dok naftna industrija sada proizvodi 2,5 miliona barela nafte dnevno. Više od dvije hiljade škola je obnovljeno a obučeno je preko trideset hiljada učitelja. Irački budžet za zdravstvo za 2004. god. iznosi 950 miliona dolara. Za razliku od toga režim Saddama Husseina je za zdravstvo u 2002. god. obezbijedio budžet od samo 16 miliona dolara. Mala privreda cvjeta zahvaljujući čemu se otvaraju nova radna mjesta za Iračane.

Dok najveći dio Iračana teži za životom u slobodi i napretku i dalje postoje opasne prijetnje po bezbijednost u zemlji. Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da ono čemu smo danas svjedoci u Iraku je borba za vlast između onih koji su za terorizam i povratak ugnjetavanja i onih koji su odlučni da imaju slobodu i vlastitu vladu.

DONALD RUMSFELD: Onima koji se protive tranziciji iračkog naroda ka slobodi i vlastitoj upravi neće biti dozvoljeno da spriječe taj proces. Američke snage su u ofanzivi. Sjedinjene države i naši partneri kao i iračke oslobodilačke snage se bore sa teroristima. Mi zasigurno nećemo dozvoliti bjeguncima od iračke pravde da zaustave napredak u pravcu boljeg života za 25 miliona Iračana.

Iračani su počeli da preuzimaju odgovornost za vlastitu sigurnost. Mada uspostavljanje efikasnih iračkih snaga sigurnosti predstavlja izazov nedavno uspostavljanje Ministarstva odbrane, Obavještajne službe i Savjeta za nacionalnu sigurnost je korak u dobrom pravcu. Na čelu ovih biće civilna lica. Više od 200 hiljada Iračana služi u novim iračkim snagama sigurnosti.

Odlučnost Iraka i koalicije je na probi. Američki ministar odbrane Rumsefld kaže, mi ćemo proći taj test.

XS
SM
MD
LG