Linkovi

Terorizam na Filipinima - 2004-04-13


Vlada Filipina obavijestila je javnost da su šest pripadnika terorističke grupe Abu Sayyaf, među kojima i istaknuti vođa Hamsiraji Sali, ubijeni u sukobu sa vladinim snagama na otoku Basilan na jugu Filipina. Grupa Abu Sayyaf je povezana sa Jemaah Islamiyahom i al-Qaidinom terorističkom mrežom i odgovorna je za brojne bombaške napade i kidnapovanja. Njen cilj je uspostaviti radikalnu islamsku državu na zapadnom dijelu otoka Mindanao i na grupi otoka Sulu na jugu Filipina.

Sjedinjene države željele su imati Hamsirajia Salia kako bi mu sudile za otmicu troje Amerikanaca i 17 Filipinaca izvršenu 2001. godine u turističkom ljetovalištu Palawan. Dvoje Amerikanaca i jedna Filipinka-bolničarka su ubijeni kao taoci.

Filipinske snage su 30 marta uhapsile 8 članova grupe Abu Sayyaf. Kod nekih od njih prilikom hapšenja nađeno je oružje i materijal za pravljenje bombi. Prema novinskim izvještajima, jedan od tada uhapšenih članova Abu Sayyafa, podmetnuo je bombu koja je izazvala potapanje feribota pri čemu je poginulo više od 100 osoba.

General Rodolfo Garcia, drugi čovjek filipinske armije, rekao je da je sada grupa Abu Sayyaf marginalizirana, da je njena snaga uveliko smanjena, ali i upozorio:

Garcia: Uvijek, međutim, postoji opasnost da grupa, iako su joj naneseni ozbiljni udarci, pokuša da se vrati, da se vrati sveteći se.

Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush i nedavno je potvrdio da i dalje Sjedinjene države čvrsto stoje uz Filipine u borbi protiv terorizma.

Bush: Objema našim zemljama terorizam prijeti. I Filipini i Sjedinjene države su riješene da se bore dok teroristi ne budu poraženi. Diplomati obje zemlje i policijske i obavještajne snage rade ruku pod ruku na razotkrivanju terorističkih zavjera, na presjecanju njihovih finasija i finansijske podrške, te privođenju terorista pravdi.

Predsjednica Filipina Gloria Arroyo odbacila je mogućnost da Filipini pokleknu pred terorizmom. Umjesto toga, istakla je ona, Filipinci su izabrali borbu protiv tog zla.

XS
SM
MD
LG