Linkovi

S. Milošević sastavio listu svojih ekskluzivnih svjedoka - 2004-04-13


Danas je nastavljeno sudjenje Momčilu Krajišniku, optuženom, pored ostalog, i za genocid počinjen tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Sam nastavak procesa bio je za optuženog prilika da se požali na krivo prevodjenje, neumjesne komentare izvještača sa sudjenja i zastrašivanje svjedoka odbrane, kakvo provode istražitelji Tribunala.

U odvojenim haškim zbivanjima - Slobodan Milošević sačinio listu "svojih" svjedoka, na kojoj se, prema tvrdnjama, nalaze i brojni zapadni lideri, suvremenici nekadašnjeg srpskog i jugoslovenskog predsjednika.

Na samom početku današnjeg nastavka sudjenja, Momčilo Krajišnik je pohvalio svoje sudije, njihov rad i pažnju, izražavajući nadu da će se tako "doći do istine" što je, tvrdi nekadašnji politički lider bosanskih Srba, "svima glavni cilj".

Medjutim, Krajišnik je imao i niz primjedbi- prva od njih se odnosila na prevoditelje, čiji prevodi dovode do pogrešne interpretacije i, kako kaže, "lošeg smisla riječi". Zahvaljujući tome, i novinarima koji su to prenijeli javnosti, došlo je i do situacije koju optuženi ovako opisuje:

"To je bio povod da je taj tonski dio prevoda pušten u RS preko jedne agencije koja prati ovde sudjenja i rečeno je tačno: Momčilo Krajišnik je predlagao da se ide u rat, što je iz smisla rečenice sasvim drugačije".

Kako je optuženi više puta ponovio optužbe na adresu agencije koja, po njemu, zloupotrebljava eksluzivno pravo izvještavanja iz Haga i koja u javnost šalje "neumjesne komentare" sa sudjenja, na insistiranje sudija je pojašnjeno - riječ je o grupi novinara koji pod imenom agencije SENSE prate haška sudjenja. Sudsko vijeće je zatražilo da se navodi ispitaju, i ako je neophodno, poduzmu odgovarajući koraci, naročito ako je riječ o sadržajima sa dijelova sudjenja koji se odvijaju "iza zatvorenih vrata".

Uz ovo, Krajišnik je danas zatražio dodatna sredstva za svoju odbranu, prozivajući i tužitelje, tačnije njihove istražitelje, koji, po njemu, obilaze svjedoke odbrane i plaše ih da bi se i oni mogli naći na listi "sumnjivih".

Tužitelji to odbaciju, tvrdeći da nisu u posjedu nikakvih lista mogućih svjedoka Krajišnikove odbrane, mada, posredno, ostavljaju prostora za razgovor o načinu pristupa i prikupljanja informacija od ljudi na terenu.

Danas je potvrdjeno da je nekadašnji jugoslovenski i srpski predsjednik, sada haški optuženik, Slobodan Milošević, sačinio listu svjedoka koje namjerava, tokom procesa vlastite odbrane, pozvati na svjedočenje u Hag.

Na spisku svjedoka, koji sadrži "nekoliko stotina imena", a koje Milošević namerava ispitati nalazi se, prema nezvaničnim izvorima, više vodećih zapadnih političara sa kojima je vodio pregovore tokom ratova u bivsoj Jugoslaviji, ili čiji bi iskazi mogli koristiti njegovoj odbrani. Optuženi će zatražiti od haških sudija da, u slučaju neodazivanja pozivu za svjedočenjem nekoga od tadašnjih lidera, posegnu za "sub poenom", obavezujućim nalogom Haškog suda.

Spisak Miloševićevih svjedoka će formalno biti objavljen kada ga potvrdi Tribunal, a proces dokaznog postupka odbrane, koju vodi sam optuženi, trebao bi započeti za nešto kraće od dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG