Linkovi

Poplave u Bosni i Hercegovini - 2004-04-12


Stanje elementarne nepogode proglašeno je u nizu općina Srednjebosankog kantona. Na području općine Travnik, poplavljeno je stotinjak stambenih objekata, te dionica puta M-5 u mjestu Dolac, kao i poljoprivredne površine PD Vlašić.

U Donjem Vakufu rijeka Vrbas sa svojim pritokama izlila se i ugrožava privredne i stambene objekte u nekoliko mjesnih zajednica, odakle je evakuirano 14 porodica.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je i u općini Jajce, gdje je nivo rijeka Vrbasa i Plive sa pritokama većiza 1,5 do dva metra. Izvršena je evakuacija stanovništva iz nekoliko jajačkih naselja, a popljavljen je i dio industrijske zone u ovoj općini. Grad Jajce je ostao bez pitke vode.

Danas oko 11,00 sati u općini Bugojno i zvanično je proglašeno stanje elementarne nepogode izazvano kišom koja u posljednja tri dana i noći pada bez prekida u ovoj općini, te Gornjem Vakufu i Uskoplju.

Zbog obilnih kiša na području Zeničko- dobojskog kantona najsloženije stanje je u općini Maglaj. Podvožnjak na ulazu u Maglaj je potpuno poplavljen, a onemogućeno je kretanje putnim pravcem Zavidovići- Maglaj preko Vozuće.

U Zenici su poplavljena dva podvožnjaka na dvije putne komunikacije u naseljima Blatuša i Nemila, a rijeka Bosna izlila se u centru grada na lokalitetu Kamberovića polja.

Rijeka Bosna poplavila je poljoprivredno zemljište i u općinama Žepče, Doboj-jug i Tešanj.

U Posavskom kantonu vodostaj Save je u porastu. Unutarnje vode na području ovog kantona počele prijetiti te su uključene crpne pumpe koje prebacuju vode rijeka Tolise i Briježnice u rijeku Savu.

Jezero Modrac kraj Lukavca, u porastu je i raste četiri centimetra na sat, što može izazvati otvaranje svih ustava da se rastereti brana, što bi dovelo do plavljenja dijelova općina Lukavac, Gračanica, Doboj-istok i dalje prema Doboju.

Na području Unsko-sanskog kantona, u općinama Bužim, Sanski Most i Ključ, poplavljeno je blizu dvije stotine stambenih i privrednih objekata.

Velike površine poljoprivrednog zemljišta poplavljene su na području Bosanske Krupe.

Zbog obilnih kiša u posljednja 24 sata došlo je do porasta vodostaja i izlijevanja rijeka Bosne i Zujevine i na području općine Ilidža u Sarajevskom kantonu. Meteorolozi prognoziraju ovakvo vrijeme danas i sutra, slabljenje padavina očekuje se u srijedu, a poboljšanje vremena u četvrtak.

Nabujala Neretva

Rijeka Neretva je opet posljednjih dana zaprijetila naseljima u Hercegovini, podsjetivši na decembar 1999. godine, kada je došlo do velikog plavnog vala, koji je nanio ogromne štete u Mostaru, ali i u cijelom donjem toku Neretve. Protekle noći brojni građani proveli su besanu noć, kako ih vodena bujica ne bi iznenadila. Prema raspoloživim informacijama, tokom vikenda ipak su zabilježene materijalne štete u Starom gradu, gdje je Neretva poplavila nekoliko kuća i ugostiteljskih objekata. Međutim, iz nadležnih službi poručuju da nema bojazni da će vodostaj Neretve u narednim danima povećati, te da će doći do plavljenja.

Vrbas u Banja Luci metar iznad kritične tačke.

S obzirom da kiša u zapadnom i sjevernom dijelu Repubike Srpske neprestano pada već puna četiri dana vodostaj Vrbasa u centru Banjaluke je danas bio više od metra iznad kritične tačke. Međutim, prema riječima gradonačelika Banjaluke, Dragoljuba Davidovića situacija još nije toliko kritična da bi se proglasilo vanredno stanje.

Po njegovim riječima poplavljeno je više desetina kuća u prigadskim naseljima dok su svi gradski mostovi, uz stalni nadzor vatrogasnih službi, sigurni.

Inače, brana hidrocentrale Bočac, koja se nalazi tridesetak kilometara uzvodno, ne može više zadržavati vodu tako da se može očekivati dalji porast vodostaja Vrbasa, posebno, nizvodno od Banjaluke u Laktašima i Srpcu, gdje je već poplavljeno na desetine kuća i više hiljada hektara obradivih površina.

U Laktašima je danas proglašeno stanje elementarne nepogode a u Prijedoru prvi stepen zaštite od poplava pošto se iz korita izlila i rijeka Sana, čiji je vodostaj premašio kritičnu tačku a i u ovoj opštini je pod vodom više desetina kuća.

U prekidu je i magistralni put Mrkonjić Grad-Jajce zbog izlijevanja rijeke Plive u mjestu Jezero a saobraćaj je obustavljen i na putnom pravcu Doboj Modriča u mjestu Vranjak gdje se izlila rijeka Bosna.

Prekinut je saobraćaj i na više lokalnih puteva šire banjalučke regije. Tim povdom, popodne je u Banjaluci, održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, čelnika ugroženih opština i vojske i policije radi priprema za eventualne intervencije u poplavljenim područjima. Za sada nema podataka o pričinjenim štetama a s obzirom da kiša, i snijeg u pojedinim područjima, i dalje padaju može se očekivati porast vodostaja rijeka i tokom naredne noći.

XS
SM
MD
LG